ISU NEAMȚ/ Atenție la ȚURȚURI! E datoria voastră să-i îndepărtați, pompierii intervin doar în situații speciale

0

Temperaturile pozitive de timpul zilei și cele negative de pe timpul nopții au creat un nou pericol: țurțurii care s-au format pe marginea acoperișurilor.

Bucățile de gheață se pot desprinde oricând și pot pune în pericol viața oamenilor sau avaria mașinile parcate în zonă.

ISU Neamţ reamintește cetățenilor că au responsabilitatea legală de îndepărtare a țurțurilor formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează. Există pericolul ca prin desprindere să rănească oamenii și să distrugă bunuri materiale.

Atunci când există risc iminent de cădere a țurțurilor formați la imobile, proprietarul/administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizare și marcare a perimetrului expus riscurilor.

Pentru a evita asemenea evenimente nefericite, recomandările pentru proprietarii de locuinţe şi asociaţiile de proprietari sunt următoarele:

– curăţarea, de către proprietari sau asociaţiile de proprietari, a acoperişurilor clădirilor, în limita posibilităţilor, şi marcarea zonelor unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă;
– atenţionarea cetăţenilor care doresc să parcheze maşinile în apropierea blocurilor, pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor, în cazul căderii de ţurţuri sau zăpada de pe acoperiş;
– curăţarea trotuarelor şi străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale țurțurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri.

Intervenția pompierilor se poate realiza doar în situații speciale, atunci când sunt puse în pericol vieți și/sau se pot produce pagube materiale, iar înălțimea imobilelor sau condițiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acționeze în siguranța pentru îndepărtarea țurțurilor.

Chiar în această după amiază, ca urmare a unor apeluri la 112, pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime pentru îndepărtarea unor țurțuri ce atârnau la acoperișul unui bloc de pe b-dul Traian din municipiul Piatra-Neamț.
După finalizarea acestei misiuni pompierii pietreni au intervenit și în comuna Alexandru cel Bun, pentru degajarea țurțurilor de la acoperișul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.

sursa: ISU Neamț
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate