Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

0

În vinerea din Săptămâna Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii. În această zi, numeroși credincioși participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi la slujba de sfințire a apei, cunoscută sub numele de Agheasma Mică.

De praznicul Izvorului Tămăduirii, preoții le amintesc creștinilor veniți la biserică o serie de minuni săvârșite de Maica Domnului la un izvor din imediata apropiere a Constantinopolului.

Înainte de a fi încoronat, Leon cel Mare (457-474) se plimba prin pădurea de lângă Constantinopol. Acolo a întâlnit un bătrân orb, cu care a vorbit despre Dumnezeu și Învierea lui Iisus Hristos. Bătrânul orb i-a cerut apă, dar tânărul Leon nu a găsit niciun izvor.

Însă Maica Domnului i-a spus: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon a ascultat sfatul Maicii Domnului, a dat bătrânului să bea și l-a spălat pe ochi. Astfel, orbul și-a recăpătat vederea.

După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului, prin mila şi lucrarea Maicii Domnului, care i s-a descoperit.

Izvorul menţionat este o preînchipuire care ne arată Izvorul cel viu al mântuirii noastre: pe Maica Domnului. Dincolo de aspectele dogmatice ale lucrării Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc, Izvorul Tămăduirii ne arată puterea sa harică de a înfăptui minuni cu ajutorul lui Dumnezeu, faptul că ea este Maica noastră, a celor care ne încredinţăm ei pentru a-i cere ajutorul, că este Rugătoarea şi Mijlocitoarea noastră înaintea lui Hristos, după cum o numeşte Biserica.

*Creștinii ortodocși cred cu tărie că apa sfințită în această zi este tămăduitoare, cu efecte benefice atât asupra sănătății fizice, cât și asupra părții spirituale. După ce preotul sfințește apele, îi stropește cu Aghiasmă pe credincioși în timp ce cântă troparul:„Mântuiește Doamne poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta. Biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”.

Mai jos, un clip video din arhiva ZiarTarguNeamt.Ro:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate