Județul Neamț, sub asediul gerului! Măsuri luate de autorități și recomandări pentru populație

0

În această noapte, intră în vigoare codul portocaliu de ger și viscol emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), care vizează capitala României și 27 de județe, inclusiv Neamț. Restul țării intră în avertizare de tip cod galben.

Deși în trei zile oficial începe primăvara, în perioada 26 februarie, ora 3.00 – 1 martie, ora 10.00, în Neamț sunt vizate temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Potrivit ANM, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade.  Cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Până la această oră, nu ni s-a transmis vreo informație oficială privind suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ din Neamț.

Astăzi, 25 februarie, prefectul județului, Vasile Panaite a convocat  ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț în care au fost aprobate măsurile pentru prevenirea și gestionarea operativă a situațiilor de urgență specifice sezonului rece.

Cer tuturor membrilor CJSU dar și primarilor să se implice serios pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute cauzate de ninsori, viscol și temperaturile scăzute. Îmi doresc ca în momentul în care ieșim de sub incidența codului portocaliu să putem spune că am trecut cu bine această perioadă dar mai ales că nu au existat victime omenești. Fiecare primar trebuie să aibă în vedere atât persoanele fără adăpost cât și cele neajutorate, și aici mă refer la bătrâni sau bolnavi nedeplasabili. De asemenea, gravidele și pacienții care necesită dializă trebuie transportați din timp la unitățile sanitare pentru a primi îngrijirile medicale. Trebuie să avem în vedere și fenomenul de zăpor de pe râul Bistrița și monitorizarea acestuia în permanență”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Recomandări pentru zilele cu temperaturi scăzute:

  • În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populației să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

  • În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.
  • Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, ar trebui să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
  • În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
  • Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică județene să monitorizeze măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenţionărilor meteo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate