La „Conta”, Simpozionul “Anticomunism şi represiune comunistă. 1945- 1989”

0

Vineri, 13 mai, la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamț  a avut loc prima ediție a Simpozionului Judeţean cu participare internațională intitulat  “Anticomunism şi represiune comunistă. 1945- 1989”, eveniment organizat în parteneriat cu Asociaţia Pro Democraţia, filiala Târgu Neamţ.

Activitatea initiată de profesorul de istorie Emanuel Bălan- director adjunct al unității de învățământ a reunit zeci de elevi pasionați de istoria neamului românesc, profesori de istorie din județul Neamț și de peste Prut și alți parteneri educaționali.

În deschiderea manifestărilor, elevii de la profilul Pedagogic au intonat imnul Liceului „Vasile Conta”, după care au luat cuvântul invitații la eveniment. S-a vorbit despre momentele dificile din timpul comunismului, despre evenimentele istorice pe care timpul și oamenii le-au alterat, despre impactul dictaturii asupra societății românești și despre cât de dificil este să stabilești un adevăr istoric. Fiindcă evenimentele din trecut nu trebuie văzute în alb-negru.

Printre alocuțiunile invitaților au fost presărate scurte momente artistice pregătite de copiii talentați pentru oaspeții lor.

După deschiderea manifestărilor,  elevii și-au prezentat lucrările în cadrul celor două secțiuni: Istoria naţională (au fost tratate teme legate de rezistenţa anticomunistă şi măsurile represive ale regimului comunist, inclusiv mecanismele terorii) şi Istoria universală (elevii au pregătit lucrări cu privire la situaţia internatională după Al Doilea Război Mondial şi instaurarea comunismului în ţările din estul Europei, dar şi formele de rezistenţă şi represiune din acest spaţiu). Secţiunea dedicată profesorilor a luat forma unui simpozion cu tematici de istorie locală, naţională sau internatională legată de rezistenţă şi represiune.

La 27 de ani de la căderea comunismului şi la 25 de ani de la căderea URSS-ului,  acest simpozion a vizat întoarcerea la memoria trecutului. “Istoria, cârmuită fie de hegeliana >viclenie a raţiunii<, fie de voinţa lui Dumnezeu, macină implacabil şi uniform între paginile sale sânge, lacrimi, proiecte şi sentimente, trecându-le uneori sub tăcere, transformându-le alteori în simple cifre cu rol statistic. Oamenii trebuie să preţuiască adevărata lor valoare şi să tragă pe baza lor cuvenitele învăţăminte, iar pentru acest lucru e nevoie de funcţionarea memoriei colective”, spun organizatorii.

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate