La multi ani, targnemtenilor!

0

               Intre 5 si 7 iulie 2013, s-au desfasurat pe parcursul a trei zile, ca in povesti, Serbarile orasului Tirgu Neamt si ale Cetatii Neamtului. Programul bogat in activitati cultural-artistice si de divertisment a reunit personalitati ale vietii politice, invitati speciali si artisti de renume, dar si tinere talente. Initiativa de imbinare a Zilelor orasului cu Zilele Cetatii Neamt, a apartinut de comun acord Primariei si Consiliului Local, iar motivul care a stat la baza acestei decizii a fost in primul rand de ordin economic. Manifestarea a fost organizata de Consiliul Judetean Neamt, prin Complexul Muzeal Judetean Neamt, in colaborare cu Primaria si Consiliul local Tirgu Neamt, la care au participat si alte institutii precum Fundatia cultural-stiintifica Constantin Matasa, Centrul pentru cultura si arte Carmen Saeculare, Casa Culturii Ion Creangă Tirgu Neamt, Filiala Neamt a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Protopopiatul Tirgu Neamt si Asociatia Filatelistilor Piatra Neamt.
Deschiderea oficiala a Zilelor orasului Tirgu Neamt a avut loc in cladirea primariei, unde edilul Daniel Harpa, a adresat multumiri si urari de bun venit invitatilor. Rand pe rand oficialii, au preluat cuvantul si au impartit felicitari si ganduri bune, fata de realizarile obtinute pana in prezent, de autoritatile locale, pentru orasul Tirgu Neamt. Un moment special, in cadrul deschiderii, a fost ocupat de prezenta membrilor Ansamblului folcloric “Stefan Voda” de la Capriana, din Republica Moldova, surpriza ce a fost oferita tuturor, de catre city-mangerul, Vasile Apopei. Atmosfera de sarbatoare s-a instalat cu desavarsire, cand, dupa discursuri, participantii s-au alaturat calaretilor si vizitiilor din cele trei trasuri, frumos impodobite in stil moldovenesc, indreptandu-se la pas pe acorduri folclorice moldovenesti spre Cetatea Neamt.
Ajunsi la poalele Cetatii Neamtului, oficialii locali si municipali, dar si alti invitati de seama, au urcat pe scena, pentru a da inca o data startul manifestarilor de sarbatoare, insa de aceasta data in prezenta publicului. Un moment deosebit a fost daruit profesorului de istorie, Vasile Vranceanu, caruia i s-a decernat diploma de “Cetatean de onoare al orasului Tirgu Neamt”, titulatura meritata, pentru munca si activitatea de documentare istorica de-a lungul anilor. In continuarea programului, a avut loc un spectacol folcloric cu interpreti de muzica populara, printre care Alexandru Recolciuc, Constantin Atodiresei, Stela Botez si Augustina Dogot. Seara s-a incheiat cu doua concerte de muzica usoara, sustinute de CONNECT-R si de memorabilia trupa PACT cu Leo Iorga si Adi Ordean, fosta trupa COMPACT.
In cea de-a doua zi de sarbatoare, Cetatea Neamt si-a deschis portile, pentru a gazdui evenimentele de amploare, dedicate tuturor targnemtenilor, dar si turistilor. Atmosfera incarcata de istorie din interiorul zidurilor cetatii, a fost echilibrata de un spectacol folcloric, oferit de Ansamblu “Floricica de la munte” din Piatra Neamt, urmat de vernisajul unei expozitii de arta plastica si cartofilie, coordonat de Vasile Diaconu. O mare atractie a reprezentat-o lansarea proiectului “Stajerii Cetatii Neamt”, organizat de Fundatia Culturala “Ion Creanga”, in colaborare cu Ordinul “Cavalerilor Lup”. Demonstratia medievala a antrenat in proiect un numar considerabil de tineri, cu varste cuprinse intre 16 si 20 de ani, care au participat la o serie de probe special create pentru ridicarea lor in rang de scutieri. Dupa investirea tinerilor targnemteni in calitate de strajeri ai cetatii, incepand cu orele 18, in Paraclisul “Sfantul Nicolae” din Cetatea Neamt s-a tinut slujba de Vecernie. Manifestarile de la cetate s-au incheiat cu un concert pentru iubitorii muzicii de inspiratie blue, cu Mike Godoroja. Insa, cel mai mare efect a fost creat de aparitia pe scena a Elenei Gheorghe, ce a sustinut un concert pe placul a sute de tineri.
Ultima zi de distractie a debutat de la ora 9, cu oficierea Sfintei Liturghii in Paraclisul “Sfantul Nicolae”, la care a participat si primarul orasului Daniel Harpa, alaturi de credinciosi. In continuarea programului a evoluat corul “Vanatorii lui Stefan cel Mare”, din comuna Vanatori, coordonat de Preot Profesor Cojocaru Constantin, Cristina Petrariu si Elena Hanganu. Din pacate, de pe lista programului au lipsit, din motive tehnice si organizatorice, mult asteptata trupa de teatru “Phoenix”, ce ar fi pus in scena piesa istorica “Apus de soare”. Revenind pe esplanada de la poalele Cetatii Neamtului, Ansamblu Folcloric “Plaiesii”, alaturi de Ansamblu Folcloric “Ozana”, au readus voia buna in randul spectatorilor. O alta surpriza, oferita de conducerea orasului Tirgu Neamt, locuitorilor de ziua lor, a fost recitalul de muzica folk, sustinut de Anisoara Puica, din Chisinau. Ultimul concert apreciat in special de tineri si copii, a fost sustinut de Smiley.
Zilele orasului Tirgu Neamt, ediatia a XXIII-a si Zilele Cetatii Neamt, editia a XIII-a, sponsorizate de S.C. CIVITAS COM S.R.L. s-au incheiat cu un foc de artificii, care a luminat multicolor cerul urbei de sub cetate.
In aceasta seara va prezentam doar parerile targnemtenilor urmand ca in curand sa puteti vedea o prezentare complete a evenimentelor cu material video ce insumeaza peste 15 ore de filmare .


Reporter: Viorela Gherasim, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate