La Spitalul din Târgu-Neamț, bani puțini și pacienți mulți, inclusiv din zona Piatra-Neamț

0

Situație dificilă la Spitalul din Târg, în ceea ce privește resursele umane și financiare, mai ales de când sunt preluate numeroase cazuri non-Covid de la Piatra-Neamț.

Piatra Neamț a mai fost o perioadă spital exclusiv Covid și, în limita competențelor, restul pacienților veneau la noi sau la Roman. Acum, când situația iar se agravează, încercăm să preluăm noi tot ce putem pe anumite specialități, cum ar fi Ginecologie, Ortopedie, Medicina Internă, în limita competenței.

Diferența este enormă, noi nu avem linie de gardă de terapie intensivă și multe alte lucruri.

Nu poți transforma peste noapte un spital de gradul IV în spital de urgență.

Sunt niște limite și din punct de vedere financiar, și din punct de vedere uman. Trebuie medici ca să faci linii de gărzi pe diferite specialități, trebuie bani. Din contra, noi am pierdut bani și gândiți-vă că noi suntem finanțați altfel, nu ca un spital de urgență.

E foarte greu„, a declarat pentru ZiarTarguNeamt.RO dr. Alexandru Pătrașcu, managerul Spitalului Orășenesc Sf. Dimitrie Târgu Neamț.

În vreme de pandemie, nu se dau bani la spitale. Se iau

Anul acesta, unitatea spitalicească de sub Cetate ar fi primit mai puțini bani prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț.

*Am încercat să obținem o declarație prin telefon din partea purtătorului de cuvânt al CAS Neamț, dar ne-a trimis la… e-mail. Poate-poate, vom primi un răspuns, în scris, zilele următoare.

Mai mult,

S-a ajuns la concluzia că spitalele din județul Neamț nu au calculat corect influențele financiare în perioada 2013-2017 și ni s-au luat niște bani… Am ajuns, cumva, să fim pe zero până la sfârșitul anului, din punct de vedere financiar, dar de la anul vom avea un minus destul de mare pentru spitalul Târgu-Neamț.

Am cerut ajutorul autorităților locale, că altă soluție nu am găsit„, spune managerul Pătrașcu.

Este vorba de 470.000 lei, bani care veneau până nu demult prin Casa de Asigurări. O adresă în acest sens a fost trimisă către Primăria orașului, urmând a se lua o hotărâre în Consiliul Local.

Între timp, spitalul de sub Cetate primește zilnic noi pacienți și preia si cazuri din zona Piatra-Neamț.

Mai avem locuri, cam 30%, pe Chirurgie, Medicină Internă, Cardiologie, Pediatrie. Situația nu este încă foarte gravă în ceea ce privește pacienții non-covid. De fapt, oxigenul la terapie este problema în toată țara, și paturile de ATI, adică formele grave de Covid. Formele ușoare nici nu mai sunt la spital, ca în primele valuri ale pandemiei. Foarte rar când vezi un pacient cu formă ușoară care să vrea să se trateze în spital. Stau acasă. Majoritatea pacienților au forme medii sau grave, și au nevoie de oxigen la terapie. Și atunci, limitarea de oxigen în spitale crează imposibilitatea de a interna.

Mai vin cazuri de pe Medicină Internă, e normal, pentru că la ei (Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț- n.r.) au mai transformat câteva paturi, ca să elibereze gurile de oxigen.

Noi internăm și cazuri de Covid. Am cerut la DSP să mărim capacitatea la Boli infecțioase, de la 15 la 25 de paturi Covid. Crește rata infectărilor și ne-am gândit să venim în sprijinul pacienților din zonă, să încercăm să îi ținem local”, spune dr. Alexandru Pătrașcu.

Zilele trecute, din secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, au fost externate paciente, inclusiv lehuze, pentru a putea debloca UPU, unde erau oameni care ar fi murit, fără oxigen…

De atunci, Maternitatea din Târgu-Neamț e luată cu asalt de gravide.

Pe Ginecologie, în ceea ce privește patologia non-Covid, suntem doar noi și Roman. La Piatra Neamț, secția s-a transformat exclusiv în Obstetrică Covid. La Târgu-Neamț, 12 paturi erau libere ieri, dar se nasc aici în fiecare zi câte 4,5 copii MINIM. Este plin”, specifică managerul spitalului.


dr. Alexandru Pătrașcu (sursa foto: facebook)

Valul însă nu a trecut, urmează luni grele.

Iată pronosticul dr. Pătrașcu, pentru următoarea perioadă:

Din punctul meu de vedere, va fi o aglomerare pe toate specialitățile. Nici acum nu ne putem lăuda, avem secții care sunt deja pline: Infecțioase, Ortopedie, Medicină Internă.

Va crește clar numărul de cazuri, chiar dacă există acel ordin cu restricția de 30 de zile pentru cazurile grave și acute.

Eu zic că o să trecem, greu, dar vom trece valul acesta. Fiecare spital își adaptează nevoile. Va fi mai greu și pentru personalul medical, că sunt mai mulți pacienți.

Problema este ce se va întâmpla după val, după ce vor reveni pacienții cronici cu patologia pe care o au, mai grav decât erau. Pentru că ei, acum, stau acasă. Atunci, va fi iar o aglomerare de locuri pentru patologia non-Covid, din cauză că acum pacienții sunt limitați din a veni la spital„, a conchis dr. Alexandru Pătrașcu, managerul Spitalului Orășenesc din Târgu-Neamț.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate