La Ștefan, convorbiri literare cu foști elevi

3

Joi, 5 iunie, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț fost gazda unui eveniment literar inedit. Doi foști elevi străluciți, din generații diferite, au revenit în liceul unde au studiat, pentru o convorbire literară cu foști colegi și profesori, cu actuali liceeni și cadre didactice.

Este vorba despre Prof. Dr. Nicolae Scurtu – profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București și Conf. Univ. Dr. Cristina Emanuela Dascălu -Facultate de Științe ale Comunicării, Universitatea „Apollonia” Iași.

Întâlnirea lor cu foști profesori și colegi, cu actuali elevi și cadre didactice s-a transformat într-un eveniment literar inedit. Criticul literar Nicolae Scurtu a prezentat opera poetei Cristina Emanuela Dascălu și a premiat-o pentru importantele sale realizări profesionale, atât din România cât și din SUA.

Elevii prezenți au realizat cât de importantă e poezia în viața oricărei persoane și au aflat cum este privit prin ochi de intelectual învățământul nemțean. S-au recitat poeziile Cristinei Dascălu, iar Elisabeta Pascu (profesor de limba ș literatura română) a realizat o critică literară a operei poetei târg nemțene.

La eveniment au participat foști profesori ai Cristinei Dascălu (doamna profesor Carp, doamna profesor Pitrinjel, prof, Vasilica Gârbea), prof. Ionescu, părintele Mosor, Cristina Popescu-doctor stomatolog, prof. dr. Elisabeta Pascu, prof. Teodorescu.

Cărțile celor doi autori au fost donate bibliotecii Colegiului Național „Ștefan cel Mare”- un focar de cultură, așa cum Nicolae Scurtu caracterizează unitatea de învățământ.

Conf. univ. dr. Cristina Emanuela Dascălu este absolventă (șefă de promoție Summa cum Laudae) cu Doctorat în Științe Filologice, Filozofice, Umaniste, Sociale și Politice a Universității Tulsa, SUA (1997- 2006). A câștigat bursa americană integrală de Merit de Predare, Cercetare și Publicare. Lucrarea sa de Doctorat Literatura Exilului şi a Ţărilor/ Tărâmurilor Imaginare/ The Literature of Exile and Imaginary Homelands a fost publicată în SUA în 2006. A absolvit Universitatea Al.I. Cuza din Iași în 1993 cu Diplomă de Merit, media generală 10, fiind Șefă de Promoție pe țară.

Cristina Emanuela Dascălu este o scriitoare cunoscută atât în România, cât și în străinătate, cu peste 300 de lucrări originale publicate sau premiate la diverse concursuri naționale și internaționale.

Andreea Trăsnea

3 Comentarii
  1. NINA spune

    Profesoara Dascalu este produsul liceului INDUSTRIAL STEFAN CEL MARE ,ATUNCI CAND LIMBA SI LITERATURA ROMANA ERA STUDIATA DOAR 2 ORE PE SAPTAMANA ,FIIND CONSIDERAT LA CLASELE DE MATE FIZICA SI MECANICA OBIECT DE MANA A DOUA. Sunt curios cam cati specialisti in filologie la nivelul doamnei DASCALU a produs liceul Stefan dupa 89 ,cand s-a transformat in liceu teoretic ,iar limba romana este la loc de frunte in programa de invatamant!!???ADUCETI LA CATEDRA PE DOAMNA PANDREA ,PINTRIJEL,IVANCIHIN,CUCOS..ETC…DOAR PROFESORI DE ACEST NIVEL POT PRODUCE REZULTATE DE GENUL CRISTINEI DASCALU!DECI..CONCLUZIA!!

  2. NINA spune

    Profesorii de mai sus erau personalitatile orasului in materie de invatamant inainte de 89!!Acum cu greu sa stie cine e director la liceu!

  3. Nicolae Jernoiu spune

    Eu o cunosc personal pe d- na Cristina Emanuela Dascălu și i- am citit o parte din poezi ,o parte mi le- a citit dânsa .Sunt fantastice ! Nu am trecut aici toate titlurile dânsei ,pt că ne cunoaștem bine și nu vorbim oficial . Important este ce a creiat , ce a Așezat pe hârtie din ceea ce a simțit !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate