Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului

0

Astăzi, 14 noiembrie este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului.

Potrivit tradiției, de Lăsatul Secului neamurile și prietenii de familie se adună la masa festivă și discută despre problemele și neînțelegerile apărute recent. Este momentul împăcării și iertării, al toleranței și al înțelegerii.

Pe masă sunt întinse preparate culinare care mai de care, la fel ca de Paști ori Revelion: aperitive, ciorbe, preparate din carne, tradiționalele sărmăluțe și plăcinte cu brânză, sticle cu vin și țuică din noua recoltă. Petrecerea se desfășoară pe ritmuri muzicale, iar mesenii dansează cu poftă, ca să compenseze, în avans, următoarele 40 de zile de post.

Sărbătoarea de Lăsatul Secului este considerată un hotar între o perioadă de dulce, propice mai ales pentru distracţii, şi perioada postului, una mai sobră, destinată în special reculegerii.

Așadar, de miercuri, 15 noiembrie, până pe 24 decembrie inclusiv… gata cu distracția, fripturile și ciocolata!

Există și creștini care, din anumite motive obiective, în special boală sau bătrânețe, nu au cum să postească. Pentru liniștea lor, Sfântul Ioan Gură de Aur spune:

Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre!

Postul nu înseamnă însă doar a te abține de la bucatele de origine animală. Este o perioadă de curățire spirituală prin rugăciune, timp în care trebuie să ne înfrânăm de la orice rău:

Dacă vrei, creștine, să-ți fie postul folositor, atunci, postind trupește, să postești și duhovnicește și să postești întotdeauna. Cum pui frâu pântecelui tău, tot așa pune-l și gândurilor și patimilor tale celor rele.

Postul este desăvârșit atunci când abținerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute și progres spiritual.

Prin durata lui de 40 de zile, Postul Crăciunului ne amintește de postul lui Moise  de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească Cele 10 Porunci, scrise de Dumnezeu pe lespezi de piatră. Creștinii, postind trupește și sufletește, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Nașterii Domnului este unul aspru. Credincioșii au dezlegare la pește, vin și untdelemn în zilele de sâmbătă și duminică. Prima și ultima săptămână a postului sunt perioade cu postire mai aspră, iar zilele de sâmbătă și duminică nu au dezlegare la pește, ci doar la vin și untdelemn.

24 decembrie, Ajunul Crăciunului, este cea mai aspră zi de postire. Există obiceiul să nu se mănânce până la ora 15.00, o practică ce ne amintește de postul ținut în vechime de catehumenii care în seara acelei zile primeau botezul și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

Dezlegarea la alimente de dulce se face abia după Sfânta Liturghie de Crăciun, din 25 decembrie.

Așadar, de miercuri, 15 noiembrie până la Crăciun… abstinență totală! Totuși, astăzi le mai puteți face pe toate! De Lăsatul Secului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate