Liceu din judeţul Neamț, Declarație simbolică de Unire cu Basarabia

3

Dacă autorităţile locale de sub Cetatea Neamţ nu s-au alăturat deocamdată sutelor de localităţi din R. Moldova şi zecilor localităţi din România care au votat şi proclamat Re-Unirea Basarabiei cu Patria- mamă, iată că o unitate şcolară a făcut un gest simbolic şi demn de toată aprecierea:

Colectivul Liceului „Vasile Conta” din orasul Târgu Neamț a semnat o declarație de Unire a R.Moldova cu România.

S-a întâmplat în ajunul sărbătorii naționale din 27 martie- Ziua Unirii Basarabiei cu România, în an Centenar.

Într-un gest simbolic, echipa managerială, cadrele didactice şi auxiliare de la Liceul „Vasile Conta” se alătură astfel demersurilor pe care sute de mii de români de pe ambele maluri ale Prutului le realizează pentru a obține reîntregirea țării.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național. Profesorii de istorie Manole și Emanuel Bălan au explicat ce s-a întâmplat în 1918, care a fost contribuția orașului Târgu Neamț (vânătorii de munte târgoveți s-au numărat printre soldații din Armata Română care „au agățat opinca” de Parlamentul Ungar), și ce se întâmplă acum, în 2018.

„Am încercat să punem o frână de la toate activitățile cotidiene, să ne întoarcem pentru câteva minute în istorie, să ne aplecăm cu respect în fața acelor oameni minunați care au făcut posibilă existența noastră și a patriei noastre (…)”, a spus prof. Karina- Ingrid Cojocariu, director al Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț.

Manifestarea s-a încheiat cu semnarea documentului, în trei exemplare, după ce directorul unității școlare i-a dat citire:

„Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț

DECLARAȚIE DE UNIRE

Prin actul votat astăzi, 27 martie 2018,
La 100 de ani de la votul Sfatului Țării de la Chișinău, prin care Basarabia ruptă din trupul Țării Moldovei la 1812, se unea cu România, dorim să facem tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea țării în Anul Centenar 2018. Generația de astăzi are datoria morală de a lupta pentru aceleași idealuri apărate cu prețul vieții lor de înaintașii nostri. Noi, românii, nu putem sărbători Centenarul Marii Uniri fără o parte din teritoriile românești care, în 1918, s-au unit cu România.
Nu trebuie să uităm suferințele trecutului, chinurile fraților, părinților și bunicilor nostri care au luptat pentru pământul acesta românesc, umiliți pri lagărele sovietice, de unde unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinței lor, frații nostril din Basarabia și din nordul Bucovinei au fost îndepărtați de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler și a lui Stalin.
Prin prezenta, noi, Consiliul Profesoral al Liceului Vasile Conta, ne asociem demersurilor confraților din Republica Moldova (Basarabia) de a lupta împreună pentru recunoașterea valabilității actului Unirii citit de bistrițeanul Iuliu Hossu,la 1 Decembrie 1918, și proclamăm  Unirea necondiționată și pe vecie a Basarabiei, în vechile ei hotare, cu România Mare.

(…)

Aşa să ne ajute Dumnezeu”.

Andreea Trăsnea

3 Comentarii
 1. wally spune

  ce doriti de la basarabia.?
  scandal cu rusii…
  lautari ca bot gros.
  vinuri ?
  OPRITI.VA ..pina este prea tirziu.

 2. ioan spune

  Felicitari !

 3. Cocut spune

  Felicitări, colectivului liceului „Vasile Conta „pentru semnarea „Declarației de Unire” ,cu Republica Moldova, cu ocazia ” sărbătoririi centenarului unirii ,de la 2018 ‘

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate