Lockdown în Austria: Condiții de călătorie/ ședere pentru români

0

Austria a intrat luni în lockdown pentru trei săptămâni, măsură luată în vederea limitării răspândirii coronavirusului.

Totusimăsurile luate nu afectează condițiile de intrare pe teritoriul Austriei, intrarea pe teritoriul austriac fiind în continuare permisă cu condiția prezentării unuia dintre documentele de mai jos:

  • un certificat de vaccinare, nu mai vechi de 270 zile;
  • un certificat medical de vindecare, nu mai vechi de 180 de zile;
  • un test negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării probelor.

MAE recomandă cetățenilor români să se informeze anterior deplasării în Austria și să consulte paginile de internet ale autorităților austriece: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus—Aktuelle-Maßnahmen.htmlhttps://www.ris.bka.gv.at/eli/bgbl/II/2021/475), precum și pagina de interne a Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/node/51901 și a Ambasadei României în Austria: https://viena.mae.ro/.

Odată ajunși în Austria, românii trebuie să se supună acelorași condiții privind lockdown-ul ca și austriecii.

Principalele măsuri adoptate de autoritățile austriece:

  • Locuința proprie poate fi părăsită doar pentru deplasări la serviciu, dacă este necesar, pentru a achiziționa alimente sau medicamente, pentru vizită la partenerul de viață/rudele apropiate/personalul de îngrijire, pentru vaccinare, plimbări în aer liber, motive imprevizibile care nu suportă amânare (de ex. prezentare în fața autorităților judecătorești, tratamente medicale, pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii etc.), motive religioase, evitarea unui pericol, acordarea de îngrijire și ajutor pentru persoanele care au nevoie de sprijin, exercitarea drepturilor și îndeplinirea îndatoririlor familiale, îngrijirea animalelor, participarea la alegerile prevăzute de lege, participarea la anumite întruniri (ceremonii funerare sau demonstrații).
  • Comerțul, toate tipurile de servicii, instituțiile de cultură, sport și agrement sunt închise. Rămân deschise magazinele alimentare (supermarketurile), magazinele de ziare și tutungeriile, farmaciile, băncile, poșta, benzinăriile, atelierele auto/de biciclete, serviciile medicale și veterinare, serviciile de urgență, serviciile de transport public.
  • Târgurile de Crăciun sunt închise.
  • Unitățile de cazare sunt închise, cu excepția  situațiilor în care persoanele sunt deja cazate la momentul intrării în vigoare a acestei prevederi, pentru scopul îngrijirii și acordării de asistență persoanelor care au nevoie de sprijin, pentru motive profesionale care nu pot fi amânate, pentru persoanele care necesită urgent o locuință.
  • Restaurantele sunt închise, fiind permise serviciile de catering și livrare.
  • La locurile de muncă se aplică Regula 3G și purtarea obligatorie a măștii de protecție. În cazul serviciilor de îngrijire a persoanelor se aplică regula 2G și numai în cazuri de excepție se aplică 2,5G.
  • Școlile rămân deschise, iar purtarea măștilor a devenit obligatorie, inclusiv la cursuri.
  • Este necesară păstrarea unei distanțe de siguranță de 2m.
  • În instituțiile medicale se aplică regula 2G (vaccinat sau însănătoșit) plus rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
  • Purtarea măștilor FFP2 este obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani, în toate spațiile interioare (cu excepția locuințelor particulare), la locul de muncă (cu excepția cazului în care există paravane despărțitoare), în transportul public și în autoturisme (dacă sunt transportate persoane din mai multe gospodării), inclusiv pe peroane, platforme, stații, gări. Minorii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, precum și femeile însărcinate pot purta măști medicale.

ATENȚIE!

Poliția este autorizată să efectueze controale și să aplice amenzi (în funcție de gravitatea abaterii, cuantumul amenzilor se poate situa între 1450 si 5000 de Euro), atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

Suplimentar prevederilor adoptate la nivel național, în unele landuri sunt în vigoare măsuri de protecție și de restricționare a traficului.

MAE subliniază că, în funcție de evoluția pandemiei, autoritățile austriece pot adopta reglementări suplimentare. Astfel, se recomandă verificarea, în timp util, a informațiilor puse la dispoziție de autoritățile federale/locale a măsurilor aplicate, înaintea efectuării călătoriilor în Austria.

Cetățenii români care doresc să se deplaseze sau se află pe teritoriul Republicii Austria pot solicita informații și asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 și 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate