Maestrul Eugen DOGA, numit CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului Târgu-Neamț

0

Renumitul compozitor, pianist și dirijor Eugen Doga va primi titlul de Cetăţean de onoare al orașului Târgu-Neamț, în semn de recunostință pentru întreaga sa activitate, pentru o viață dedicată muzicii, pentru capodoperele de geniu si pentru complexa personalitate.

Un proiect de hotărâre în acest sens, inițiat de către primarul Daniel Harpa, a fost aprobat de Consiliul Local al orașului în ședința de marți, 11 ianuarie.

În conformitate cu Art.8, lit.j) din Regulament, Consiliul Local este împuternicit să acorde Titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Târgu-Neamţ „persoanelor din domeniul culturii şi artei care, prin creaţiile sau activitatea lor, au contribuit în mod semnificativ la îmbogăţirea patrimoniului spiritual al orașului Târgu-Neamț”.

Eugen Doga este unul dintre cei mai apreciați și renumiți muzicieni din Republica Moldova, bucurându-se de o largă recunoaștere internațională.

Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria (pe atunci în URSS, astăzi în raionul Rîbnița, Republica Moldova). A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi
la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

Debutul de compozitor: la 1 ianuarie 1957, cu lucrarea „Cântec de anul nou”, transmisă la postul de radio moldovenesc, interpretată de o orchestră de copii.

Domeniul în care se afirmă cu toată energia creatoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Debutează în anul 1963 cu muzică pentru un cvartet de coarde. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa pentru cinema, este autor al mai multor compoziții originale, cântece devenite șlagăre, lucrări camerale și balet.
Să numim câteva dintre compoziţiile sale:

  • a compus mai multe cantate, printre care: ”Curcubeul alb”; „Primăvara
    omenirii”; „Vocea omenească”;
  • poeme simfonice, între care: „Inima veacului”, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”,
  • 4 cvartete de coarde, cântece de estradă devenite populare („Codrii mei frumoși”, „Cântec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Iubește, iubește”, „Am visat ploaia” etc.),
  • cântece pentru copii („Imn soarelui”, „Fie soare întruna”, „Moș Crăciun” ș.a.).

Ancorat în domeniul muzicii de film, Eugen DOGA devine unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul postsovietic şi românesc.

Eugen Doga a debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia ,,Se caută un paznic”.

A scris muzică la peste 200 de filme, între care: „LĂUTARII”, „ȘATRA”, „GINGAȘA ȘI TANDRA MEA FIARĂ”, „Anna Pavlova”, „PATUL LUI PROCUST” „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Explozie cu efect întârziat”, „Durata zilei”, „Casă pentru Serafim etc.

A contribuit la dezvoltarea filmului de animație românesc, realizând coloana sonoră a peliculelor „MARIA MIRABELA” (scenariul şi regia Ion Popescu GOPO) „CAPRA CU TREI IEZI”, serialul „Guguță” ș.a.

A semnat muzica pentru spectacolele: „Pe un picior de plai”; „Ce frumoasă este viața”; „Păsările tinereții noastre”; „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia” ș.a.

Aceste simple înşiruiri sunt şi o demonstraţie a interesului compozitorului Eugen Doga pentru cele mai diverse modalități de exprimare sonoră, pentru zone tematice și stilistice atât de diferite.

De curând a încheiat (după îndelungate documentări, chiar şi în ţinutul Neamţului – Târgu- Neamţ şi Văratec) lucrarea simfonică ,,EMINESCU şi VERONICA MICLE”, precum şi magistralul ,,IMNUL EUROPEI” – simfonic.

În tot ceea ce a compus, muzica sa este vibrantă și de mare înălţime
emoţională, cuceritoare. De aceea, aprecierile dar şi premiile, decoraţiile,
trofeele n-au întârziat să apară. Să enumerăm câteva dintre ele:

  • Maestru Emerit al Artei din Moldova (1967)
  • Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967)
  • Artist al Poporului din URSS (1987)
  • Premiul de Stat al R.S.S.M. (1980)
  • Premiul de Stat al URSS. (1986)
  • În anul 1972 a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul LĂUTARII.
  • Premiul “Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului ȘATRA( 1976).
  • În 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
  • În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii
  • în 2000 primeşte Ordinul Steaua României în grad de ofițer.
  • În 2008, preşedinţia Rusiei îi acordă Ordinul pentru merite în fața Patriei .
  • Medalia „Mihai Eminescu” ( Chişinău, 1998)
  • Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).
  • Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugen Doga”.
  • „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale.
  • În 2014, președintele României l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer.

Eugen Doga și-a exprimat susținerea pentru mișcarea de unificare a Republicii Moldova cu România, criticând totodată și acțiunile anti-române ale regimului separatist din Transnistria.

Spectrul variat al genurilor abordate demonstrează interesul compozitorului pentru cele mai diverse modalități de exprimare sonoră, pentru zone tematice și stilistice diferite. Muzica sa este, în toate ipostazele, antrenantă, vibrantă și sinceră, ea cucerește ascultătorul prin generozitatea melodică și autenticitatea emoției pe care o comunică.

Opera lui Mihai Eminescu a marcat o bună parte a creației maestrului Eugen Doga. Într-un interviu pentru Radio România Chișinău maestrul mărturisește că nu poate trăi nicio zi fără Eminescu, chiar dacă s-a apropiat târziu de opera lui. Opera lui Mihai Eminescu și dragostea zbuciumată dintre poet și Veronica Micle a marcat creația din ultimii ani a compozitorului. În 2017 au fost publicate volumele „Dialogurile dragostei“, arii și romanțe semnate de compozitorul Eugen Doga și inspirate din iubirea cutremurătoare a marelui nostru poet Mihai Eminescu și Veronica Micle.

În data de 25.09.2021 maestrul Eugen Doga și tinerii artiști din Neamț au susținut un concert caritabil la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu- Neamț, eveniment care se înscrie în seria evenimentelor de fundraising
(strângere de fonduri pentru cauze nobile).

Eugen Doga este considerat cel mai mare muzician după G. Enescu, fiind inclus in antologia Compozitorii secolului XX, iar valsul său Fiară blândă si tandră din filmul O dramă la vânătoare, în regia lui Emil Loteanu, a fost calificat drept valsul secolului al XX-lea.

Fondul UNESCO l-a introdus între capodoperele muzicale ale secolului XX. Supranumit “Maestru in artă, Artist al Poporului si Om al Mileniului”,Eugen Doga a adunat pe parcursul vieții numeroase distincții si premii naționale și
internaționale, fiind înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii. Maestrul Eugen Doga mărturisea în cadrul evenimentului caritabil de la Târgu-Neamț : ”Eu sunt un scriitor muzical. Scriu pentru a aduce bucurie lumii.
Eu caut curentul care mângâie, care aduce bucurie, fericire, care ne unește
”.

Lucrurile materiale se pierd în timp, însă arta, compoziția rămân veșnice…

Este cetăţean de onoare al mai multor localităţi din Moldova şi România, între care al municipiilor: București, Vaslui, Botoșani și Iaşi.

Decernarea titlului de Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț maestrului Eugen DOGA se va face în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Culturii Naționale, în data de 16 ianuarie a.c.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate