„Mândri că suntem nemțeni”, în an Centenar

0

Asociaţia Ansamblul Ozana a obținut finanțare de la Consiliul Județean (CJ) Neamț pentru implementarea unui proiect de promovare și perpetuare a bogățiilor folclorice de pe melegurile nemțene.

Este vorba despre proiectul „Mândri că suntem nemțeni”. Implementat în perioada august- octombrie a.c., are o valoare totală de 34.020 lei, din care 22.820 lei – finanțare nerambursabilă de la CJ Neamț.

Punctul culminant va fi festivalul cu același nume, ce urmează să aibă loc în septembrie la Târgu Neamț.

Aflat la a III-a ediție, evenimentul adună în orașul de pe Valea Ozanei ansambluri din toate subzonele folclorice ale județului nostru, pentru a pune în valoare frumusețea portului și dansului popular nemțean.

„Aflându-ne în an centenar de la Marea Unire, acest proiect vizează perpetuarea folclorului local şi judeţean, evidențiind totodată repertoriul de cătănie specific meleagurilor nemțene.

De asemenea, se urmăreşte stimularea potenţialului artistic creativ şi interpretativ, descoperirea şi atragerea în competiţie a unui număr cât mai mare de persoane cu înclinaţii artistice prin evenimentul organizat, ce are menirea de a promova valorile judeţului Neamţ”, ne-a precizat Ionela Brănișteanu Rusu, managerul proiectului.

Chiar dacă anul acesta s-a decis ca Zilele Orașului Târgu Neamț să nu mai fie organizate la fel de fastuos ca în anii din urmă, „ne dorim din suflet ca, în An Centenar, să îmbrăcăm  străzile orașului nostru  în straie de sărbătoare, în port popular autentic, defilând și cântând sub brandul >MÂNDRI CĂ SUNTEM NEMȚENI<!”, precizează organizatorii evenimentului.

În calitate de gazdă, Ansamblul Folcloric „Ținutul Zimbrului” al Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț, condus de instructorul Eduard Brînzei, va deschide spectacolul Mândri că suntem nemțeni.

Organizatorii, finanțatorii și participanții la acest eveniment au un țintă comună: să arate tuturor nemțenilor că folclorul, cu tradițiile, obiceiurile și portul popular reprezintă comori inestimabile care ne definesc identitatea și nu pot fi date uitării.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate