Matroshka ciobită

0

Voinicul călare pe urs ascunde sub masca mistică o fire curioasă și pusă pe afaceri, dar și mici retușuri în privința datei nașterii. Scopurile bine ancorate în realitate sunt protejate de poziția de neatacat și în ciuda aparenței nepăsătoare sensibilitatea artistică sau latura amuzantă reprezintă însușirile unui lider gânditor. În același timp repulsia afișată față de cei care vor să intervină în propriile strategii arată că nu toți sunt deschiși la sfaturi.

Dacă tensiunile Războiului Rece s-au încheiat în 1991, momentan Rusia a dislocat în zona europeană forțe militare semnificative cerând întoarcerea NATO din Europa de Est și excluderea aderării Ucrainei la Alianță. Experții evaluează probabilitatea unui atac, iar aceste mișcări militare sunt considerate o amenințare. Situația a devenit tot  mai controversată în contextul în care mișcările tactice ale batalioanelor rusești sunt privite aproape în timp real și  pe imaginile transmise de sateliții comerciali, datorită avansării inteligenței open-source.

În urma invaziei din 2014 Rusia anexează Crimeea, momentan asamblând în apele spumoase ale Mării Negre o flotă importantă. După unele estimări se pare că au fost dislocați 30.000 de militari ruși în contextul acestei repoziționări generale. Scenarii de potențiale atacuri vizează regiunea Donbas, coasta sudică a Ucrainei pe malurile fluviului Nipru, inclusiv capitala Kiev.

Mărul discordiei poate fi Donbas, locul unde separatiștii ruși se află în conflict cu restul țării din 2014. Rusia a emis sute de mii de pașapoarte rusești în zonă și controlează lideri locali care ar dori să contribuie la redactarea noii constituții. Provincia ar fi trebuit să poată avea și drept de veto în politica externă, inclusiv în cazul aderării la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Protocolul de la Minsk a fost semnat în 2015, dar mare parte a prevederilor nu au fost puse în aplicare. În acest tratat este specificat faptul că regiunile renegate au un statut special, neexistând însă definiții.

Arhitectura de securitate a Europei nu poate fi condiționată din exterior, această cerere arătând vulnerabilitatea solicitantului. Cei mai îndreptățiți la îngrijorare sunt ucrainenii, poziționați efectiv ca într-o capcană.

Inteligența creează competiții care stimulează evoluția, în timp ce necunoașterea și delăsarea timidă stau în calea progresului!

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate