Mii de târg nemțeni, fermecați de ceaunele Festivalului culinar

1

Ceaune gigantice, grătare sfârâind, miros îmbietor de tochitură de porc, gulaș sau alte bunătăți preparate cu migală. Este vorba despre de cea de a doua ediția a Festivalului culinar „Ceaunul Fermecat”, desfășurat în cadrul Zilelor orașului Târgu Neamț (6 – 8 septembrie).

bucProduse culinare de „te lingi pe degete”

Festivalul culinar a adus laolaltă pensiuni cu renume din Târgu Neamț și împrejurimi. Oferta de preparate a reușit, prin diversitate, să-i mulțumească atât pe cei gurmanzi, cât și pe cei pofticioși.

Pe parcursul celor trei zile de sărbătoare, mii de târg nemțeni au poposit la mesele instalate în Parcul de sub poalele Cetății, pentru a se răcori la umbra castanilor cu un pahar de bere sau suc. Printre sutele de clienți, la orele amiezii cu greu ne-am făcut loc până la ceaunele fermecate, pentru a surprinde, prin fotografii, secretele bucătarilor.

Rasol de porc, ciolan cu legume,tocăniță de berbecuț, varză cu afumătură, sloi de oaie, vită sau porc, ardei kapia cu brânză, iepure cu legume, tochitură de porc și alte bunătăți culinare ce vă lasă gura apă numai la menționarea lor au fost variantele dintre care târg nemțenii au putut alege.

Și grătarele au fost exploatate la maxim pe parcursul zilelor de sărbătoare. Cu mic, cu mare, târg nemțenii nu au putut rezista mirosului de mâncare în pauzele dintre programele artistice favorite. Oferta a fost variată, plecând la celebrii mici, ceafa de porc sau frigărui, până la turte „pe plită” sau demult uitatul bulz.

În serile de weekend, mesele puse la dispoziție nu au mai făcut față clienților: „Am stat la pândă jumătate de oră, ca să prind o masă liberă. Dar se merită. Muzică bună, aer curat, mâncare de te lingi pe degete”, ne mărturisește Mihai.

Nemulțumiri minore: berea și hamburgerul

Surprinzător, am întâlnit o serie de nemulțumiți în legătură cu… berea – băutura vedetă în aceste trei zile (ca să nu spunem în întregul sezon estival): „Am cerut o bere de la o anumită firmă, la halbă. Am plătit pentru ea, dar mi s-a dat altceva. Mi-am dat seama imediat, era alt gust, mai amar, dar… am tăcut și-am băut-o. Azi văd că-i bună, e luată din altă parte”, spune Costi,unul dintre târg nemțenii întâlniți duminică la mesele din parcul de sub Cetate. Tot nemulțumit se arată și vecinul de la masa învecinată, Andrei: „Prietena mea a vrut neapărat hamburger. 12 lei am dat! Din banii ăștia, mânca o porție zdravănă de tochitură. La anul, să lase prețul mai jos, că prea bate la ochi!”.

Prețuri acceptabile, curățenie și flori

Preparatele culinare au avut prețuri cuprinse între 2,5 lei (un mic) și 15 – 20 lei (porția de gulaș sau vițel la proțap, de exemplu). Dacă ținem cont de aglomerația din zona culinară, mai ales pe-nserate, tragem concluzia că prețurile au fost acceptabile sau târg nemțenii au făcut o excepție și-au umblat la pușculiță măcar o dată-n an, că doar au fost Zilele orașului!

Un aspect pozitiv a fost hărnicia angajaților, care nu lăsau să se adune pe mese pahare sau farfurii de plastic folosite și alte gunoaie. Mulțumiți privind acest aspect se declară și clienții: „Despre asta, n-am ce să comentez. Vin fetele și fac mesele curate”, ne confirmă un târg nemțean.

De remarcat este și fapul că fiecare masă a fost înfrumusețată cu câte un mănunchi de flori. Se pare că organizatorii au fost atenți la fiecare detaliu în parte, pentru a mulțumi târg nemțenii.

Mămăliga-i fruntea

Cea de a doua ediție a Festivalului culinar Ceaunul Fermecat a fost câștigată de Pensiunea Belvedere, urmată îndeaproape de Pensiunea Cassandra. Cei care au degustat/ jurizat concursul au fost membrii Asociației de Meșteri Populari din ținutul Neamț.

„Asociația Valea Ozanei încearcă să ducă mai departe tradiția culinară, prin Festivalul Ceaunul Fermecat și promovarea preparatelor tradiționale. Am hotărât să dăm premii. Ideea a pornit ca o glumă, la sfârșitul primei ediții, de MedievArtFest. Acum, câștigătorii au primit oale de lut, ouă încondeiate, ulcică de vin… obiecte lucrate de meșterii din Asociația Meșterilor Populari din ținutul Neamț. Marele premiu a fost obținut de Pensiunea Belvedere, pentru că au făcut niște pârjoale extraordinare și un fel de bulz, un preparat rar întâlnit în meniurile actuale (se punea brânză într-o strachină, apoi mămăligă și puțin unt). Promitem că la următoarea ediție, particianții vor primi și diplome, iar premiile vor fi mult mai consistente”, ne spune Costi Lungu, președintele Asociației Meșterilor Populari din ținutul Neamț.

La mica distanță, a urmat Pensiunea Cassandra. Bucătarii iscusiți au vrăjit membrii juriului cu mămăliguța lor cu brânză, care, spun degustătorii, are un gust fantastic.

Festivalul culinar – o nouă metodă de atragere a turiștilor

O vorbă spune că n-ai cum să le faci pe plac tuturor. Totuși, per ansamblu, Festivalul culinar „Ceaunul Fermecat” s-a dovedit a fi un real succes. Mâncare pe alese, muzică live în depărtare. Voie bună, că nu li s-a tăiat cheful de mâncat și băut multor târg nemțeni (cerșetorii de etnie rromă au fost ținuți la depărtare).

Pentru zona noastră, Festivalul culinar „Ceaunul Fermecat” este un fenomen nou, însă, dacă trecem puțin de învelișul vizibil (vii – mănânci – plătesti – pleci) ideea poate fi extrem de benefică pentru turismul local. Dacă prinde rădăcini, un astfel de festival ar putea îmbunătăți oferta turistică a orașului Târgu Neamț, prin plasarea turismului de tip culinar în centrul strategiei turistice locale.

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. nicu spune

    Am gustat din sloi de porc , tochitura , tocanita – excelente. Dar tot botul cu branza de oaie la gratar mi s.a parut mai bun, atragator si plin de traditie(amintiri din vremuri trecute).
    La capitolul desert , din pacate , nu prea am excelat. Decat cu niste placinte(branzoaice) vechi de vreo saptamana -doua , de iti rupeai dintii in ea cand o muscai.
    Doar (cu regrete sau ciuda neputintei afaceristilor locali) cozonacul unguresc a incercat sa indulceasca stomacurile turistilor. Pentru ca clatitele (destul de cautate) au abandonat rapid lupta cu poftele suprasolicitate ale turistilor, tragand obloanele afacerii exact cand lumea se saturase de mancarurile grele la stomac.
    Iar ca o idee de final, as avea si eu intrebare la patronii de pensiuni sau afaceristii din sectorul culinar: Chiar nu va pricepeti sa veniti cu niste produse pentru desert , si acceptatisava calce niste unguri cu acesti cozonaci simplisti si cu un gust slabut ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate