Moşii de iarnă, zi dedicată celor adormiţi

0

Sâmbătă, 2 martie se face pomenirea celor adormiți, zi cunoscută în popor sub denumirea Moșii de iarnă. Este o sărbătoare a creștinilor ortodocși care cade an de an în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți- ziua în care se lasă sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti.

În această zi, în toate bisericile se săvârșește Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru cei adormiţi. Sunt pomeniți  îndeosebi oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Cuvântul  “moşi” vine de la “strămoşi”, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice, pentru care se fac rugăciuni de mijlocire.  

Pentru praznicul Moşilor de Iarnă se pregătesc toţi creştinii, săraci sau bogaţi, fiecare după posibilităţi. În ziua Moşilor de Iarnă, dar şi în toate sâmbetele dedicate pomenirii morţilor până la Sfintele Paşti, creştinii păstrează legătura cu cei dragi, plecaţi la viaţa de Dincolo, prin participarea la slujbele de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe care le fac pentru cei adormiţi din familia lor.

Conform datinilor străvechi,sufletele trecute în neființă vin astăzi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

Se mai spune că la mormintele celor dragi oamenii trebuie să aprindă în ziua Moșilor de Iarnă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

De asemenea, se obișnuieste ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment vor tremura precum piftia si li se va întoarce pomana dată.

Cu privire la rugăciunile pentru cei morți, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

Surse: CrestinOrtodox.ro, calendarulortodox.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate