Muzeul de Istorie si Etnografie, singur de ziua lui

0

      Si in acest an Complexul Muzeal Judetean Neamt a organizat o serie de activitati destinate Zilei Internationale a Muzeelor. Programul pregatit initial pentru marcarea evenimentului a fost mai amplu, insa lipsa de interes din partea locuitorilor orasului Targu Neamt, i-a determinat pe organizatori sa se rezumate la cateva prezentari pe scurt.

      Prima si cea mai interesanta prezentare a fost dedicata expozitiei temporare: Pesti Fosili Oligoceni de la Piatra Neamt – despre care ne-a vorbit muzeograful Vasile Diaconu: ” Este o expozitie organizata cu sprijinul Muzeului de Stiinte Naturale din Piatra Neamt. La prima vedere poate parea o expozitie simpla, modesta, ceea ce partial este adevarat pentru ca nu se remarca printr-un numar foarte mare de exponate, dar zic eu ca, o imprtanta deosebita o au insasi exponatele, mai ales prin vechimea lor. Cele mai multe sunt fosile descoperite la Piatra Neamt, in mai multe puncte posibile pe Cozla, Pietricica, Cernegura, dar sunt si cateva fosile din Germania si din zona Caucaziana. De ce sunt importante aceste fostile? Ele sunt importante mai ales prin vechimea lor. Sunt piese care apartin Oligocenului, o etapa geologica desfasurata intr-un interval amplu de aproape 10 milioane de ani, inceputa acum 33 sau 34 de milioane de ani”.

      Acelasi ghid al calatoriilor milenare, muzeograful Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie si Etnografie din Targu Neamt a abordat o alta tema, prezentand de aceasta data, cateva aspecte generale si particulare „De La Religiile Preistorice La Crestinism”. O tema extrem de interesanta si ampla, dar care a fost interpretata pornind de la nistre realitati arheologice.

       Ziua celebrarii muzeelor a continuat cu o alta lucrare interesanta, sustinuta de invitatul special, Dr. Dan Hanceanu, de la Muzeul de Istorie din Roman, care a vorbit despre ,,Marfurile din Imperiul Roman. Provenienta si circulatia lor in asezarile dacice de pe Siret si Moldova in sec. I a. Chr. – III p. Chr.” Prin aceasta prezentare, invitatul special si-a propus dezvaluirea activitatilor economice si a vietii ascunse, dincolo de viata politica din epoca romana.

      Activitatea culturala intitulata „Diversitate muzeala si perceptie publica” a conturat si evidentiat interesul foarte scazut al societatatii, in general, fata de actele de cultura. Daca in alte zone, ale judetului chiar, oamenii simt nevoia si de o hrana spiritual-culturala, la Targu Neamt, se pare ca sunt „satui” toti. Si cand spun toti, ma refer si la elevi, si la cadrele didactice, dar si la cei mai de vaza oameni ai orasului.

„Situatia aceasta poate fi un semnal de alarma si pentru noi, desi zic eu, am facut suficiente lucruri, dar se pare ca niciodata nu e destul. Vom incerca sa ne mobilizam un pic mai mult si sa gasim mijloace din cele mai potrivite pentru a atrage publicul. Muzeul nu trebuie privit ca o institutie anosta in care intri doar ca sa te intalnesti cu cunoscuti, sa-ti mai petreci jumatate de ora din timpul liber. Muzeul trebuie si incearca sa fie o institutie atractiva, pana la urma, inclusiv prin expozitiile temporale”, a declarat Vasile Diaconu, sef-serviciu in cadrul sectiei muzeale III Targu Neamt.

      Ce-au pierdut cei care nu au participat la actiunile dedicate Zilei Internationale a Muzeelor? Pe langa intrarea gratuita, o multime de informatii noi si interesante care ar fi putut largi bagajul de cunostinte generale si ocazia de a vedea fosilele pestelui-lanterna, ale pestelui-porc, dinti de rechin  si altele, care au vietuit cu zeci de milioane de ani inainte. Daca v-am trezit curiozitatea fata de minunatele lucruri ale naturii gazduite de Muzeul de Istorie si Etnografie din Targu Neamt, expozitia Pesti Fosili Oligoceni mai poate fi viziata pana la sfarsitul lunii mai.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate