NEAMȚ: EXPERIMENT INEDIT, cu privire la EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL și DROGURI LA VOLAN

0

Pentru a atrage atenția, cu privire la riscurile la care se expun conducătorii auto, care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, polițiștii din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională Neamț împreună cu specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ au conceput trei experimente inedite.

Astfel, simulând trei situații des întâlnite în trafic, precum:

  • trecerea printr-un culoar îngustat;
  • evitarea unui obstacol iminent;
  • trecerea printre jaloane;

polițiștii au realizat exerciții, folosind ochelarii speciali, care modifică percepțiile vizuale, asemănător unei persoane care a consumat alcool sau droguri, pentru a conștientiza riscurile și implicațiile unui astfel de comportament în trafic.

În fiecare dintre cele trei situații prezentate mai sus, au fost realizate trasee, inițial fără diminuarea percepției, corespunzător un comportament responsabil la volan, iar ulterior, folosind ochelari de modificare a percepției vizuale, corespunzător următoarelor comportamente:

  • consum de alcool de 0,8 mg/l alcool pur în aerul expirat, pe timp de zi;
  • consum de alcool de 1,5 mg/l alcool pur în aerul expirat, pe timp de noapte;
  • consum de substanțe psihoactive.

Cu toate că, polițiștii care au parcurs traseele au experiență și pregătire specializată, fiecare situație simulată, a produs efecte care, în cazul unui trafic normal, pot fi extrem de grave.

Obstacolul iminent, a fost imposibil de evitat, iar trecerea printr-un spațiu îngustat sau printre jaloane, au fost extrem de greu de parcurs, în cazul modificării percepției vizuale.

Facem mențiunea că aceste exerciții au fost realizate în condiții de siguranță, astfel că nicio persoană nu a fost expusă unei situații de risc. În condițiile unui trafic normal, pe timp de zi sau noapte, situația ar fi cu totul alta.

Alcoolul sau drogurile sunt incompatibile cu o conduită rutieră responsabilă. Conduceți prudent!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate