NEAMȚ: Trei zile de hram, la Mănăstirea Văratec

0

Mănăstirea Văratec îmbracă haine de sărbătoare, cu prilejul celor trei zile de hram: Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec şi Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Biserica principală a mănăstirii este închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în incinta aşezământului monahal se află moaştele Sfintului Iosif de la Văratec- fondatorul mănăstirii- şi ale Sfântului  Gheorghe Pelerinul.

Programul liturgic a început încă de sâmbătă, 14 august prin oficierea slujbei Vecerniei, urmată de Utrenia şi Slujba Prohodului Maicii Domnului, oficiată de P.C. Pr. Exarh Petroniu Marin, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, de la ora 9.00. Seara, de la 17.00, are loc slujba de Priveghere a Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic și a Sfințilot Brâncovineni.

Sărbătorile Mănăstirii Văratec continuă luni, 16 august, de la ora 8.00, cu Acatistul Sfântului Iosif- fondatorul mănăstirii. De menționat este și faptul că pelerinii veniţi la Mănăstirea Văratec din Neamț au posibilitatea să se închine şi la racla în care se află moaştele Sfântului Cuvios Iosif, canonizat de Biserica Ortodoxă în anul 2008, alături de alţi sfinţi nemţeni. Tot ÎPS Teofan va fi cel care va săvârși slujba Sfintei Liturghii, de la ora 9.00, urmată de slujba de parastas pentru ctitori. De la ora 17.00, credincioșii sunt așteptați și la Slujba de Priveghere a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Marți, 17 august, maicile şi pelerinii vor înălţa rugăciuni Sfântului Gheorghe Pelerinul, ale cărui sfinte moaște se află în ansamblul monahal de la Văratec. Sfânta Liturghie va fi oficiată tot de către ÎPS Teofan.

Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai mari şi mai vizitate mănăstiri ortodoxe din ţară.Este situată la numai 12 kilometri de Târgu Neamţ şi la 40 de kilometri de Piatra-Neamţ, într-un cadru natural deosebit. După tradiţie, întemeierea comunităţii monahale de la Văratec se datorează monahiei Olimpiada, care, ajutată de duhovnicul Iosif şi de mai multe monahii, cu binecuvântarea stareţului Paisie de la Neamţ şi a mitropolitului Gavriil Calimachi (1760-1786), a pus bazele unei mici sihăstrii, în jurul anilor 1781-1785.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate