Neamțul din epoca bronzului, adus în prezent prin noua carte a cercetătorului dr. Vasile Diaconu

0

De nouă ani, este cel care deschide ușile cunoașterii trecutului pentru mii de turiști, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț. Activitatea dr. Vasile Diaconu este strâns legată și de cercetarea arheologică – un domeniu care îi oferă posibilitatea să intre în contact cu o lume pe care cei mai mulți nu o văd.vd

Profesând în acest domeniu, dr. Vasile Diaconu din Târgu Neamț a dezvoltat abilitatea de a arăta celorlalți o imagine a unor timpuri îndepărtate, pe baza mărturiilor care au stat ascunse în pământ sute sau chiar mii de ani. Ultima apariție editorială semnată de dânsul, Repertoriul descoperirilor atribuite epocii bronzului din judetul Neamț” aduce în atenția specialiștilor, dar și a autorităților județene și locale, potențialul istoric al zonei.

R: De curând ați publicat o nouă carte! Despre ce volum este vorba?

Vasile Diaconu: În spiritul profesiei mele am reușit să duc la îndeplinire un proiect, prin care, așa cum ați spus, a fost posibilă publicarea unui volum cu subiect arheologic. Cartea se intitulează ,,Repertoriul descoperirilor atribuite epocii bronzului din județul Neamț și este o primă etapă dintr-un demers mai amplu. Spre deosebire de alte județe din Moldova, Neamțul încă nu are un repertoriu arheologic complet, care trebuie înțeles ca un instrument de lucru adresat specialiștilor, dar și autorităților locale, pentru a cunoaște potențialul istoric pe care-l au în raza de administrare și implicit pentru a-l proteja. Altfel spus, cartea la care am făcut referire este o lucrare pur tehnică, dar absolut necesară în cercetarea științifică. Ideea repertoriului arheologic județean nu este una nouă și nu-mi aparține. Ea a fost inițiată de fostul director al Complexului Muzeal Județean Neamț, dr. Gheorghe Dumitroaia, dar m-a bucurat să văd că ideea a fost agreată și am găsit disponibilitate la actualul manager, dr. Iulian Ghercă, care a făcut facilitat publicarea lucrării mele. 

R: Când a apărut cartea? Unde a avut loc lansarea?

Vasile Diaconu: Volumul este scos de sub tipar de foarte puțin timp. A apărut la sfârșitul lunii noiembrie. Este onorant pentru mine că această carte, la fel ca și celelalte două publicate anterior, să facă parte dintr-o colecție de lucrări cu specific arheologic – Bibliotheca Memoria Antiquitatis – inițiată de instituția noastră și ajunsă, iată, la al XXXVI-lea volum.  Publicată sub egida Editurii ,,Constantin Matasă”, cartea a fost lansată de curând la Piatra Neamț, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

R: Ce subiect tratează și cui i se adresează în mod special?

Vasile Diaconu: Așa cum o arată și titlul, cartea include, în bună măsură, un catalog al descoperirilor atribuite epocii bronzului din județul Neamț. Este vorba despre 200 de așezări, necropole și descoperiri izolate, care sunt datate, în linii mari, între începutul mileniului III și sfârșitul mileniului II a. Chr. Aminteam și anterior că este o lucrare adresată în mod special arheologilor, cercetătorilor, istoricilor, dar poate fi utilă și autorităților locale sau celor cu competențe în protejarea patrimoniului arheologic.

R: Oamenii simpli, nespecialiștii, ar putea fi interesați de această carte? Ce ar putea să-i convingă să o consulte?

Vasile Diaconu: Contează foarte mult disponibilitatea lor. Dar așa cum putem citi filosofie, sociologie, psihologie, nu văd nici un impediment pentru a lectura și arheologie. În plus, cred că ar trebui să existe un anumit interes pentru trecutul îndepărtat al nostru, măcar din dorința de a avea o imagine generală despre civilizațiile pe care le moștenim. Cred că nu trebuie să trecem cu vederea faptul că, acum 3-5 milenii, comunitățile umane își fortificau așezările, sau își procurau unele materii prime de la sute de kilometri, sau că își înmormântau defuncții în adevărate cimitire, iar pe unii îi incinerau. La fel de interesant este și faptul că își confecționau obiecte din bronz pe care le foloseau doar în scop ceremonial sau ca obiecte de prestigiu.

R: Cât a durat elaborarea volumului?

Vasile Diaconu: Tot ceea ce a înseamnat documentare, multă muncă de teren și redactarea propriu-zisă, au însumat un efort de aproape patru ani. După publicarea penultimului meu volum, în 2012, m-am și apucat de cel apărut acum. Desigur, în activitatea de documentare am beneficiat de sprijinul necondiționat al multor colegi din instituția noastră, dar și de la alte muzee, precum și de sfaturile și îndrumările foștilor mei profesori de la Universitatea din Iași și de la Institutul de Arheologie. Nu aș vrea să omit faptul că volumul este prefațat de unul dintre cei mai buni specialiști în cunoașterea epocii bronzului din sud-estul Europei, respectiv de către dr. Tiberiu Bader, stabilit la ora actuală în Hochdorf, Germania.

R: Ce înseamnă să fii cercetător în orașul Târgu Neamț?15219439_1802135283358798_4204119786931071346_n

Vasile Diaconu: Înseamnă probabil mai multă încăpățânare decât în altă parte, în sensul bun, desigur! Am în vedere faptul că posibilitățile de documentare sunt limitate și este nevoie de studiu în biblioteci de specialitate, muzee și instituții academice aflate în alte localități. Oricum, este un fapt real că, la noi, cercetătorul nu este privit chiar așa cum ar trebui, dar poate prin perseverența noastră vom reuși să schimbăm această percepție. Dacă vom găsi susținere pentru a ne desfășura proiectele, vom reuși să aducem pe piață contribuții științifice de referință. E păcat că la noi, și nu am în vedere doar situația locală, cercetarea nu este percepută ca parte a progresului economic. Inclusiv cercetarea istorică, corect canalizată, poate fi un element de susținere economică.

R: Unde poate fi găsită cartea?

Vasile Diaconu: Având în vedere că este un volum finanțat de Complexul Muzeal Județean Neamț, el poate fi procurat din unitățile aflate în componența acestei instituții. Deși dispune de o calitate grafică foarte bună, volumul nu este unul costisitor din punctul de vedere al prețului. Măcar de dragul diversității i-aș invita pe nemțeni să-și procure această carte, deși vor avea surpriza să constate că nu sunt informații greu de asimilat, chiar și în lipsa unei pregătiri temeinice în domeniul istoriei.

R: Pregătiți un nou volum? La ce lucrați acum?

Vasile Diaconu: Dacă în literatură inspirația contează foarte mult, în arheologie și/sau istorie lucrurile sunt puțin mai complicate. E nevoie de timp pentru a procesa o cantitate mare de informații, pentru a o sintetiza, pentru a aduce elemente de noutate și, cel mai important, pentru ca demersul să își găsească utilitate. E prematur să mă gândesc la un nou volum, deși am câteva idei și subiecte pe care aș vrea să le reunesc în lucrări de același fel. De multe ori motivația vine din percepția muncii anterioare!

Dr. Vasile Diaconu, coordonatorul activității  de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț poate fi inclus cu ușurință pe lista scurtă a oamenilor valoroși pe care încă îi mai are orașul de la poalele Cetății Neamț. Nu îi place să iasă în evidență, dar munca și faptele sale vorbesc în locul lui. E important să ne cunoaștem valorile și să recunoaștem acum, nu prea târziu, o viață pusă în slujba comunității locale, din epoca bronzului până în prezent.

a consemnat Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate