Nemţenii din SANITAS se alătură ţării pentru a-şi apăra drepturile. După mitingul de protest, urmează grevă generală?

0

Zeci de cadre medicale din Neamţ participă joi, 19 octombrie, la mitigul de protest organizat în capitală de Federația SANITAS din România.

Membrii SANITAS sunt total nemulțumiți de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 care generează o mulțime de inechități și discriminări în sistemul de salarizare din sănătate și asistență socială, dar și de atitudinea de nepăsare pe care o manifestă față de negocierile cu partenerii sociali.

De luni de zile, guvernanții nu fac decât să mimeze interesul față de domeniile pe care ei înșiși le-au decretat >de importanță națională<. 

Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaților din Sănătate și Asistență socială. Cum cred ei că vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie în afara ţării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creşterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?” a precizat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS, într-un comunicat de presă trimis la redacţia noastră de către Eva Ungureanu, preşedinte Sanitas Neamţ.

Principalele solicitări ale Federației SANITAS din România sunt:
  1. Eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială.
  2. Aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru TOȚI angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018.
  3. Renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici.
  4. Renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege.
  5. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului TESA.
  6. Acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.
  7. Negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Mitigul cadrelor medicale începe la ora 11.00, în Piața George Enescu din București. Va fi urmat şi de un marş de protest către Piaţa Victoriei, ce se va desfăşura în intervalul orar 12.00 – 14.00 (traseu: Piaţa George Enescu – bd. Gh. Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei). Continuă astfel seria de acțiuni declanșate acum o lună, ca răspuns la tergiversările practicate de guvernanți față de problemele cu care se confruntă Sănătatea și Asistența socială din România.

După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Național SANITAS va decide asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul sanitar și de asistență socială.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate