Noutati în cele trei licee din Târgu Neamţ

2

Pregatirea liceelor din Targu Neamt pentru inceperea noului an scolar a intrat pe ultima suta de metri. Pe langa lucrarile de igienizare, unitatile de invatamant intampina elevii si cu noi oferte educationale.

”La Colegiul Tehnic „Ion Creanga”, s-au infiintat si clase de frecventa redusa, pentru elevii de clasa a IX-a, iar de anul viitor pentru elevii de clasa VIII-a  se vor introduce pe profile noi calificari profesionale.” – a declarat Adina Timofte, profesor la Colegiul Tehnic „Ion Creanga”.

”Ca element de noutate, incepand cu anul 2013-2014, la liceu avem trei clase la profilul economic, fata de doua, cate au fost pana acum, ceea ce inseamna 90 de elevi. Si de asemenea, tot de anul acesta avem si trei clase pregatitoare.” – ne-a informat Karina Cojocariu, directorul Liceului Economic „Vasile Conta”.

”Liceul nostru este teoretic, nu avem modificari la profile. Insa, doi colegi care sunt suplinitori de mai multi ani de zile, au dat concursurile de titularizare in anii precedenti, au avut note peste 7 si s-au titularizat. La educatie fizica –Asiminei Madalin si la limba romana –Manoliu Catalin. Iar o alta colega, prin transfer de la Colegiul Tehnic „Ion Creanga” – la limba romana. Ca suplinitori, la limba romana sunt doua profesoare, la matematica o suplinitoare pe catedra rezervata, si o alta pe 6 ore. Si la geografie pe 12 ore o suplinitoare. Tot asa, in urma concursurilor si pe baza mediilor, direct de la Inspectorat numiti pentru 1 an de zile.” – a precizat Dorin Morosanu, directorul Colegiului National „Stefan cel Mare”.

Viorela Gherasim

2 Comentarii
  1. Un necunoscut spune

    Dar clasele de a noua cand vor fi publicate?Adica repartizarea elevilor pe clase?(A,B,C,D)

  2. nicu spune

    La Ion Creanga ar trebui sa se revina la sistemul doar cu scoli profesionale pentru ca avem tineret care iese pe banda rulanta, dar ori iau bacalaureatul si nu continua mai departe , ori nu il iau si stau acasa , cam in amandoua cazuri nu au nici un habar de vre-o meserie. Iar fara asa ceva nu prea te angajeaza nimeni. Pentru ca sistemul economic ar avea nevoie de mai multi meseriasi instruiti , decat cu facultate sau doctorat, care si asa sunt prea multi datorita facultatilor particulare care au aparut ca ciupercile de dupa ploaie.
    Daca iti dai silinta si te instruiesti foarte bine in meseria pe care ti-o alegi , atunci poti ajunge ca dupa 10 ani de experienta , sa-ti te privatizezi si sa-ti creezi singur atelierul sau firma proprie, castigand chiar mai bine ca un licentiat sau doctorant. Asta in conditiile in care nu ai fi capabil sa iei un bacalaureat sau sa continui mai departe cu studiile.
    Deci , ar cam trebui schimbat sistemul de invatamant revenindu-se catre vechiul dicton care spunea ca „meseria este bratara de aur”.
    Si sa mai renuntam (cu inversunare ! ) la dicton-ul din zilele noastre ,care a inceput sa ne roada urechile , care zice ca ” daca ai carte ai parte”.
    Trebuie sa ai carte de munca ,pentru ca asta ar trebui sa fie rolul scolilor pentru o anumita categorie de elevi, care nu ar dori numai sa fie indopati cu tot felul de formule si opere literare , ci mai degraba sa fie instruiti cum trebuie intr-o meserie si sa fie promovati in munca asa cum trebuie , dupa terminarea studiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate