O fortificaţie preistorică în Munţii Neamţului – Cetăţuia de la Oglinzi

0

logo

Necesitatea vechilor comunităţilor umane de a se apăra le-a determinat să aleagă uneori locuri pe care să îşi întemeieze aşezările astfel încât să dispună şi de posibilităţi defensive. În general erau preferate formele de relief care dispuneau de o bună vizibilitate şi care aveau versanţi abrupţi. Pentru a spori capacitatea de apărare în astfel de cazuri, comunităţile preistorice săpau şanţuri adânci la marginea aşezărilor respective.
cetatuia 2Deşi există numeroase situaţii de acest fel, în rândurile de faţă ne vom opri atenţia asupra unui sit arheologic aflat în zona împădurită a Neamţului, pe teritoriul localităţii Oglinzi. Cunoscut în tradiţia populară prin toponimul ,,Cetăţuia”, situl arheologic este menţionat încă din a doua jumătate a sec. XIX, prin răspunsurile oferite de învăţătorul Gh. Cojoc la chestionarele trimise de Alexandru Odobescu. Respectivul învăţător menţiona că această cetăţuie era legată de o confruntare în care a fost implicată Cetatea Neamţ. În anul 1989 a fost făcută o verificare a acestei informaţii şi s-a constatat că este vorba despre un bot de deal, întărit suplimentar cu un şanţ adânc, în vremuri preistorice. Respectiva locaţie a fost frecventată de populaţii eneolitice, dar şi de cele din epoca bronzului. Acestea din urmă se pare că au săpat şanţul de apărare, cu o deschidere foarte mare. Nu întâmplător populaţiile eneolitice şi cele ale epocii bronzului au locuit acest punct. Este suficient să ne gândim că situl dispune de o vizibilitate foarte bună asupra unui sector al văii Moldovei, dar, în acelaşi timp, se afla şi în apropierea unor bogate izvoare de apă sărată.
Cercetările arheologice efectuate în cadrul acestui sit au scos la iveală urmele unor locuinţe destul de slab păstrate, precum şi diverse materiale arheologice specifice epocilor amintite anterior.

cetatuia 1

Dr. Vasile Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate