OPC-ul cu ochii pe produsele de Pasti
Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin ca şi organ de specialitate în subordinea Guvernului, CJPC Neamţ desfăşoară acţiuni de verificare care se refera şi la modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale, respectiv: carne (în special carne miel), ouă, vopsea de ouă, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri ), ciocolată, produse din ciocolată, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, vin, produse de post etc.
Activitatea de supraveghere a pieţei se desfăşoara în reteaua de comercializare, la distribuitori / importatori /producatori de pe raza judetului Neamţ, având in vedere locatii cu o concentratie maxima de consumatori : pietele si zonele adiacente, supermarketurile , dar si alte unitati din mediul urban sau rural.
Se au in vedere următoarele aspecte :
– starea ambalajelor (integritate, etanseitate)
– caracteristicele organoleptice prin verificarea directa,
– respectarea temperaturilor de pastrare si expunere, impuse sau declarate,
– incadrarea in cantitatea neta sau volumul net impuse sau declarate de producator,
– incadrarea produselor in data durabilitatii minimale/data limita de consum stabilite de producator
– modul de informare a consumatorului asupra elementelor de indentificare si caracterizare ale produselor existente la comercializare,
– afisarea pretului, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca
– publicitatea , modul de prezentare .
Elemente precum
– categoria de greutate, data valabilităţii, indicaţia metodei de creştere – pentru ouă
– incadrarea coloranţilor in lista celor admişi – pentru vopsea de ouă
– denumirea componentelor alergene – pentru produse de patisserie şi pentru ciocolată
– denumirea de origine sau indicaţia geografică în etichetarea vinurilor
sunt absolut obligatorii in inscripţionările care insoţesc aceste produse .
Activitatea de supraveghere desfăşurată de comisari urmăreşte de asemenea şi respectarea condiţiilor de depozitare şi comercializare impuse de producător, prin expunerea produselor in spaţii potrivite şi in condiţii de temperatură potrivite.
Foarte importantă pentru consumatorul final este şi modalitatea de afişare a preţurilor produselor astfel încât informatiile să nu inducă confuzie persoanelor doritoare să le achiziţioneze. Modalităţi diferite de prezentare a preţului – pe buc, sau pe kg/litru, sau pe unitate de ambalaj conduc cu mare uşurinţă la incertitudini şi suspiciuni , de multe ori reale, asupra activităţii comerciale desfăşurate de unii operatori economici.
In functie de rezultatele actiunilor de control, se dispun masuri de oprire temporară sau oprire definitivă de la comercializarea produselor cu abateri si sanctionarea contraventionala a operatorilor economici care nu respectă prevederile legale .
Precizăm faptul că institutia noastră supraveghează în permanenţă toată gama de produse şi servicii – alimentare sau nealimentare, destinate consumatorilor persoane fizice, chiar dacă acestea nu fac obiectul unui control tematic .
De aceea, o direcţie de acţiune foarte importantă o constituie preluarea sesizărilor venite din partea consumatorilor, activitate asigurată zilnic pe parcursul intregului program (8.00 – 16.30 de luni pana joi si 8.00 – 14.00 vineri) , avand ca scop asigurarea unui inalt grad de protectie si siguranta a consumatorului.
Precizam că instituţia noastră asigură pe întreaga perioadă a sărbătorilor pascale un serviciu de permanenţă, prin desemnarea unui comisar de serviciu care preia telefonic sesizările generate de eventuale nemulţumiri ale consumatorilor, iar pentru situaţii deosebite, echipele de comisari vor acţiona în consecinţă .
Comisar Sef Adjunct
VLAD CIUREA