Ozana Tg. Neamţ în divizia C

3

A fost o vreme când sportul de sub Cetatea Neamț avea rezultate notabile la cel de echipe.

Dacă într-un material trecut am vorbit despre volei masculin, astăzi o să retrăim gloria fotbalului din perioada comunistă.

Deși echipa a fost înființată în 1964, totul începea în anul 1974 atunci când numele echipei era Ozana Târgu Neamț. Un an mai târziu, în 1975, echipa promova în Divizia C a campionatului României în Seria a II-a. La sfârșitul sezonului echipa nou promovată avea să termine pe locul 12.

Despre secretul succesului și al promovării, antrenorul Mircea Crețu, consilierul voluntar al formației, spunea: „Ozana, formaţie cu care Tg. Neamţ speră să intre printre combatantele diviziei C — a avut în acest sezon pentru prima oară o conducere tehnică specializată. Apoi un alt atu al său a fost tinerețea jucătorilor: 6 membri ai formaţiei sînt sub 19 ani (din care 2 mai au încă un an de juniorat — Croitoru II şi Dumitraș. De la o etapă la alta, a progresat din punct de tactic, practicind un joc ofensiv. De altfel, în retur ea a pierdut un singur meci-cel cu Azochim. Amatorii de fotbal din oraş îşi înconjură cu simpatie favoriţii punîndu-și sperante mari în promovare, speranţe pe care le-am alimentat şi eu cu destulă sămînţă de optimism, asigurîndu-i că în acest an nu ne poate scăpa un loc în eşalonul III al fotbalului nostru. Am o dublă mulţumire, sincer vorbind: mai întîi pentru că dintr-o formaţie renumită prin joc brutal, am finisat un lot redutabil, disciplinat; apoi pentru că… sînt născut în Tg. Neamţ şi satisfacţia e cu atît mai mare.ˮ

În sezonul 1974/1975, lotul folosit de echipa Ozana a fost: Floş, Constantinescu — portari; Croitoru II, Pasat, Axinte, Fodor, Gavriluță — fundaşi; Meterciuc, Croitoru I, Dascălu, Roman, Dumitraş — mijlocaşi; Ionaşcu, Anegroaie, Tulbure, Doru Apetrei, Hritcu — atacanți. 1 În urma barajului de propmovare cu echipa Avîntul Huși, campaiona județului Vaslui, echipa de sub Cetate a promovat în divizia C, după victoria cu 2-0 la Huși și cu 2-1 în returul de la Tîrgu Neamț, meci urmărit de 1500 de oameni, un record pentru un meci de fotbal la Tîrgu Neamț.2

  În sezonul 1976/1977 numele echipei avea să se schimbe, și Ozana Târgu Neamț avea să se transforme în Cetatea Târgu Neamț. 

Pentru sezonul 1979/1980, lotul echipei antrenate de către Ștefan Mingiuc, era format din: Floş, Gurău (portari), Rusu, Petrescu, Suliman, Pumel, V. Popovici, L. Popovici, Vrăjitoru, V. Petrescu, Constantinescu, Dascălu, Blejuşcă, Vălu, Alucăi, V. Dumitriu. Obiectivul echipei, era clasarea în primele zece echipei. 3

Tot în această perioadă fotbalul tîrgunemțean acea și două echipe în divizia județeană, Volvatirul și Voința, pentru ca don sezonul 1979/1980, să rămână cu o singura echipă, Cetatea.

O prezentare a echipei la începutul returului campionatului 1982/1983, o găsim în numărul din 19 martie 1983 a ziarului Ceahlăul.

Culorile clubului erau roș-albastru, președintele clubului fiind Neculai Oancea iar secratarul, Ion Dunca. Antrenor- profesorul Ștefan Mingiuc.

Stadionul Cetatea avea o capacitate de 500 de locuri.

„Cea mai bună perfomanță de până atunci era calificarera în şaisprezecimile Cupei R.S.R. Lotul pentru retur era format din: Gîrbea Valentin (27 ani ) şi Dunca Vasile (28), portari; Suliman Radu (27), Petrescu Daniel (24), Rusu Dumitru (21), Scutaru Gh. (24) şi Punei Gh. (29), apărători; Strujan Stelian (23), Vrăjitoru Vasile (26), Năstăşelu Vălu (20), Cristescu Petru (20), Strujan Petru (29), Dumitraş Ion (25) şi Croitoru Constantin (26), mijlocaşi; Bîrzu Mihai (23), Popovici Gh. (21), Dascălu Ion (29), Grigoriu Constantin (24), Croitoru Vasile (29) şi Ţăranu Ovidiu (19), atacanţi; obiective — clasarea în primele 6 echipe în acest campionat. Echipa este patronată de întreprinderea „Volvatir“ .ˮ4

Între timp, în campionatul județean de fotbal 1984/1985, revine echipa Voința, pentru ca în campionatul județean 1988/1989 să revină și Ozana Tîrgu Neamț, care își va schimba numele în Cauciucul apoi Mobila Tîrgu Neamț.

Revenind la Cetatea, după 18 sezoane jucate în al treilea eșalon al campionatului României, promovează în Divizia B. Sezonul 1994/1995 avea să fie cel mai strălucitor an pentru echipa târg-nemțeană, aceasta ocupând locul 4 în eșalonul al doilea, venind din postura de nou promovată.

Doi ani mai târziu lucrurile se schimbă și jucătorii valoroși încep să plece, lucrul acesta văzându-se în jocul echipei care avea să retrogradeze în Divizia C.

Un an mai târziu, mai exact în 1997, Cetatea Târgu Neamț avea sa se desființeze pentru prima dată și orașul Târgu Neamț avea să rămână fără echipa de fotbal.

Prof. Emanuel Bălan

1 Ceahlăul, nr. 1985, 12 iulie 1975, p. 8.

2 Ceahlăul, nr. 1987, 26 iulie 1975, p. 8.

3 Ceahlăul, 2198, 11 august 1979, p. 8.

4 Ceahlăul, 2386, 19 martie 1983, p. 7.

3 Comentarii
  1. Gavriluta Constantin spune

    Da, imi aduc aminte cu placere de meciurile de promovare in divizia C. Eram junior .

  2. Nuțu spune

    Un articol foarte interesant! Aș recomanda o antologie a fotbalului târgnemțean, la fel de bine documentată. Succes!

  3. Ion Nicolae spune

    Doresc sa iau legatura cu Croitoru Vasile

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate