Peste 2100 de copii cu nevoi speciale, în Neamț

0

La sfârșitul lunii martie a.c., în județul Neamț erau încadrați într-un grad de handicap 2159 de copii.

Potrivit DGASPC Neamț, în funcție de tipul de handicap, distribuția este următoarea:

  • 992  afecțiuni mintale
  • 550  afecțiuni somatice
  • 75   afecțiuni fizice
  • 59   afecțiuni vizuale
  • 66  afecțiuni auditive
  • 5   SIDA
  • 3  afecțiuni psihice
  • 409 afecțiuni asociate

Copiii cu nevoi speciale, indiferent de diagnosticul care le limitează abilitățile, sunt copii ca orice alt copil doar că au abilități diferite.

Fiecare copil este unic și fiecare contribuie cu ceva frumos la această lume.

ACCEPTAREA este cel mai important lucru în integrarea copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă, în societate.

La școală, rolul educatorului este de a explica celorlalți copii care sunt suferințele copilului special, de a-l încuraja pe acesta din urmă și de a-i găsi punctele forte. Cel mai important, cadrele didactice trebuie să dea dovadă de curaj, de empatie și să nu renunțe, pentru că acești copii speciali sunt tot copii ce au nevoie de dragoste, acceptare și încurajare.

Când vedeți pe stradă un copil în scaun rulant sau cu o dizabilitate evidentă nu întoarceți capul și nu-l priviți cu milă. Zâmbiți-i sau întindeți-i mâna. Explicați-le fiilor sau fiicelor voastre de ce copilul acela nu poate merge, nu poate vorbi sau nu se poate juca.

Explicați-le că, deși este diferit, este tot copil ca și ei și nu este vina lui sau a părinților pentru ceea ce este. Toți copiii au nevoie de iubire și atenție iar cei cu dizabilități au nevoie de un dram în plus. Acceptați-i sincer și puneți-vă o secundă în locul lor.

Poate așa vom deveni cu toții mai toleranți, iar lumea va fi mai frumoasă!”, a spus Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

În perioada următoare, în cât mai multe unități de învățământ din Neamț se vor desfășura acțiuni, în cadrul campaniei de integrare școlară a copiilor cu dizabilități  numită „Și eu sunt ca tine!” și inițiată de echipa Centrului de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Piatra Neamț din subordinea DGASPC. Totul, în speranța că acești copii cu cerințe educaționale speciale vor fi integrați mai ușor și nu vor mai fi stigmatizați de societate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate