Petiție pentru relocarea ursului din Grădina Zoologică „Dragoș Vodă” Vînători–Neamț, într-un sanctuar

2

Salvați urșii din închisorile turistice!

Inițiatorii unei petiții online solicită autorităților competente eliberarea ursului din Grădina Zoologică (zimbrăria) „Dragoș Vodă” de la Vînători – Neamț și facilitarea relocării lui într-un centru care oferă condiții normale de captivitate.

Contactată de publicația noastră, inițiatoarea petiției a declarat că a discutat cu reprezentanții Sanctuarului din Zărnești, iar aceștia sunt dispuși să preia ursul. Condiția e ca instituțiile care administrează această Grădină Zoo să fie convinse să semneze toate actele necesare relocării animalului.

Petiția a strâns în câteva ore de la lansare peste 100 de semnături.

Este adresată reprezentanților Grădinii zoologice „Dragoş- Vodă” din Vînători- Neamț, Direcției Silvice Neamț prin Ocolul Silvic Târgu Neamț, RNP Romsilva, Ministerului Mediului și ANSVSA cu argumentele de mai jos:

„Ursul locuiește în condiții precare, într-un spațiu betonat, lipsit de condiții naturale (pământ, arbori) și de activități pentru petrecerea timpului.

Este singur.

A ajuns aici după ce vânătorii i-au împușcat mama, din greșeală. Nu odată i-au lipsit apa și mâncarea, agățat în arșița verii de barele fierbinți ale gardului. Un astfel de spațiu nu oferă educație pentru vizitatori, mai ales pentru copii, ci o expoziție tristă, care arată că animalele nu sunt mai mult decât un obiect de inventar. Un astfel de „exponat” nu-și mai așteaptă decât moartea, întrucât deținerea în grădina zoologică de la Neamț nu reprezintă o viață pentru nicio ființă vie.

Din punctul nostru de vedere, Grădina zoologică încalcă prevederile Legii 191/2002,

Art: 10 c) adăpostirea animalelor în condiții care să răspundă cerințelor biologice și de conservare pentru speciile individuale, între altele, prin îmbunătățiri specifice speciilor, aduse țarcurilor; respectiv d) menținerea unui standard ridicat de creștere a animalelor, cu un program preventiv și curativ dezvoltat pentru îngrijire veterinară și alimentară;
Conform Art 12, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20 milioane lei la 100 milioane lei următoarele fapte: e) desfășurarea de activități economice sau recreative, de orice natură, al căror rezultat poate afecta ori afectează viața normală a animalelor din colecții;
f) […]…inclusiv privarea de apă, hrană potrivită, repaus.”

Menționăm că există deja un precedent la Neamț, o petiție cu peste 19.000 de semnături lansată pentru ursoaica Anca de la parcul Zoo din Piatra-Neamț, care a fost relocată, cu acordul Primăriei Piatra Neamț, tot la Zărnești (click aici pentru detalii).

Cu cât numărul de semnături ale petiției pentru eliberarea ursului de la Vânători – Neamț va fi mai mare, cu atât instituțiile responsabile vor putea fi convinse mai ușor să îi asigure ursului condiții mai bune de viață, așa cum sunt la Zărnești, la sanctuarul Libearty.

Dacă sunteți de acord cu cele expuse mai sus, vă invităm să semnați petiția.

CLICK AICI PENTRU A SEMNA

ACTUALIZARE:

Ing. Viorel Timişescu, purtător de cuvânt la Direcţia Silvică Neamţ, ne-a contactat telefonic după ce a văzut petiţia promovată pe ZiarTarguNeamt.ro si a precizat că Direcţia Silvică Neamţ îşi manifestă disponibilitatea de a asigura transferul ursului de la grădina zoo din Vînători-Neamţ către sanctuar, dacă acolo va beneficia de condiţii mai bune. 

 

2 Comentarii
  1. Manolache spune

    Cu ce.a greșit sărmanul, sa stea în asemenea condiții? Și când te gândești ca se fac bani frumoși de pe urma animalelor ținute în captivitate în condiții precare…

  2. Sorin Dobria spune

    Lăsați ursul liber. Dacă s-au interzis animalele sălbatice la circ de ce nu s-ar interzice și animalele sălbatice în gradina zoologica. Cel puțin animalele mari. Este F greu sa creezi un habitat favorabil pentru animale mari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate