Poetul Gheorghe Simon, nominalizat la Gala Ambasadorilor Nemțeni. Votează-l și tu!

3

Poet drag sufletelor noastre, Gheorghe Simon a fost nominalizat la Gala Ambasadorilor Nemțeni, categoria Literatură.

Acesta poate fi votat online până la data de 10 noiembrie, accesând următorul link: ambasadorinemteni.ro/gheorghe-simon/

Tot la categoria Literatură, au fost nominalizați și următorii nemțeni: Cornel Paiu, Dorin Ploscaru, Ștefan Baghiu și Cristian Livescu.

Pe 23 noiembrie îi vom cunoaște, prin votul nemțenilor și al unui juriu de înaltă ținută, pe cei cu care ne mândrim la nivel județean, național și internațional! Printre ei s-ar putea număra anul acesta și remarcabilul Gheorghe Simon, însă numai cu ajutorul voturilor dumneavoastră.

Despre Gheorghe Simon

S-a născut pe 27 martie 1950 la Mănăstirea Agapia.

A fost profesor de limba franceză la Școala „Nicolae Grigorescu“ din Agapia și a publicat versuri în mai multe reviste de specialitate, cum ar fi „România literară“, „Convorbiri literare“, „Timpul“, „Dilema Veche“. A primit și numeroase distincții, cum ar fi premiul revistelor „Luceafărul“, „Ateneu“, „Tribuna“.

Gheorghe Simon a debutat ca poet în ziarul Ceahlăul, în 1969, iar editorial cu volumul Fulgere captive (poeme), în 1984, la Editura Junimea. Alte volume semnate de Gheorghe Simon: Viața după IisusDuminica absențelor, Ardere de tot, Amin Agapia, Fractalia, Dialoguri la Agapia, Dumnezeu citește din cartea vieții.

A fost membru fondator și redactor-șef adjunct al revistei „Opinia studențească“. Este membru fondator al Fundației Culturale „Ion Creangă“ și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Gheorghe Simon este cetățean de onoare al comunei Agapia și al orașului Tîrgu-Neamț.

Zoe Dumitrescu- Bușulenga spunea:

(…)Poezia religioasă a lui Gheorghe Simon izvorăşte dintr-o credinţă profundă, cu temeiuri teologice foarte bine stăpânite. Totuşi, Domnia Sa vorbeşte despre acele lucruri prea înalte cu o modestie şi o discreţie, aş zice, monahală. Şi în acelaşi timp, poetul autentic şi foarte cultivat, prin cunoştinţe multiple din literatura română din care citează de la Eminescu la Nichita Stănescu, apoi de la Homer la Kafka, Rilke sau Marguerite Yourcenar, cu referiri la artele plastice de la Bruegel la Dali, cu un elogiu al lui Bach etc., se înşiruie în registrul modernismului cu un ermetism de o mare fineţe, deşi cu încifrări spirituale sustrase profanilor.

Gala Ambasadorilor Nemțeni, ediția a II-a, organizată de Consiliul Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, este o ocazie de recunoaștere publică a personalităților nemțene care s-au făcut remarcate pe parcursul ultimului an, iunie 2017 – iunie 2018.

Evenimentul este dedicat celor care au contribuit decisiv la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului românesc, extins și peste granițele țării.

Publicul poate vota candidații preferați prin intermediul sistemului electronic pus la dispoziție, până pe 10 noiembrie. Se permite acordarea unui singur vot oricărui candidat de pe aceeași adresă de IP, într-un interval de 24 de ore. (click AICI pentru vot)

Andreea T.

 

3 Comentarii
 1. Culita Ioan Usurelu spune

  Un Om adevarat si un Poet de stirpe aleasa!

 2. Caia Olga spune

  Poetul creștin Gheorghe Simon este născut poet, nu făcut!!!
  De o profunzime spiritual- creștinească, scoate la iveală din adâncuri ce e mai frumos și înălțător, aducând Slavă lui Dumnezeu…
  Oricum este ambasador și al Neamțului, ridicând în glasuri de chimvale Agapia natală. S-a născut în loc sfânt… Așa a rânduit Dumnezeu!!!

 3. Georgeta Brașoveanu spune

  Poetul AgapieI care șade liniștit si pios si cugetă la viață, veșnicie, iubire și la Dumnezeu.
  Scrie versuri profunde, apreciate de întreaga lume literară și mai publică o carte și încă una…și când te aștepți mai puțin mai apare încă una : Duminica absentelor, Canonul iubirii, Fractalia, Amin , Agapia și tot așa. ..Este ambasador nemțean de aici …până în Franța și înapoi.
  Și ce oameni a cunoscut poetul !
  A crescut în umbra Marei Profesoare, Zoe Dumitrescu Busulenga care l-a iubit și apreciat. In apropierea Veronicăi, la Varatec și a măicuțelor de la Agapia
  ” ferestre prin care privește Dumnezeu „.
  Îi dorim din toată inima să fie votat și să devină și” oficial” ambasador al Neamțului și al României!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate