Poftiți la Iarmaroc, pe Valea Ozanei

5

S-a dat vestea-n Târg că peste câteva zile e mare iarmaroc la poalele Cetății Neamț.

iarmaroc-targu-neamtS-au sfătuit reprezentanții Primăriei cu ong-urile locale și cu boierii ținutului și-au hotărât ca în perioada 28- 30 octombrie să readucă pe Valea Ozanei o fărâmă din târgul de odinioară, tocmai de pe vremea lui Nică cel șturlubatic.

Nu o găsești noroc sau pupăza din tei de vânzare (poate doar niște flori de tei, numai bune de făcut un ceai fără E-uri, ca la bunica acasă. Ori vreo boabă de strugure ca să-ți faci un vin de streșinică… sau un porcușor fără multă slănină, numai bun de tăiat de Sfântul Ignat).

Cu siguranță vei găsi în tot parcul Cetate cel putin un obiect lucrat de către măiestrele și dichisitele mâini ale meșterilor populari, ce dezleagă arta sacră a neamului străvechi. Meșteșugari din întreg Ținutul Neamțului și-au anunțat prezența. Vin la iarmaroc cu linguroaie de lemn frumos sculptate, scrâncioburi de legănat vara copiii, bundițe cusute cu migală după indicațiile bătrânilor și multe alte minunății.

Gospodinele ce n-au apucat pân- acu’ să-și pregătească pentru iarnă cămara, ar fi bine să-și ia sacoșa (sau căruța) când vin la iarmaroc. Vor găsi aici legume proaspete, mere de livadă, pârguite de soarele verii și alte fructe zămoase culese din grădinile producătorilor locali. Bani să aibă, că produse naturale or să fie din belșug: miere de albine, compoturi și dulcețuri de pe Valea Ozanei, zacuscă gustoasă de te lingi pe degete… Marfă bună, prețuri negociabile.

14691926_1864402143792504_1051803419093173440_oPentru cucoane, o să fie și-un Târg de Blănuri, cu piese vestimentare care mai de care.

Și cum după atâta umblat prin iarmaroc, o să aveți nevoie de o secundă de odihnă și olecuță de mâncare bună și caldă, la câțiva pași distanță veți avea la dispoziție Ceaunele Fermecate, cu tocăniță de berbecuț, rasol de porc, gulaș, tochitură și alte produse culinare de care nu vă mai spun nimic, că-mi lasă gura apă când le tastez denumirea.

Pentru domni și domnișori, boierii organizează o Prezentare de Vinuri, cu gust, miros și colorit pentru preferințele tuturor. Și cum sezonul culesului de struguri încă nu s-a încheiat, dacă treci pe la târgul de la poalele Cetății Neamț vei avea ocazia să deguști must proaspăt dat la teasc.

Atenție însă cu cantitatea consumată, că poate a doua zi vă treziți cu ograda plină de unicorni iepurași, găini, oi răzlețe cu lâna tomnatică sau alte animale ce vor fi de vânzare în iarmaroc.

Toată activitatea comercială va fi păzită cu ochii ageri ai străjerilor Cetății Neamț, de la care participanții la iarmaroc vor afla pe viu povestea lui Dragoș- Vodă și-a lui ceată.

Pentru cele trei zile ale Iarmarocului de Toamnă din Târgu Neamț, organizatorii au pregătit și un program artistic, care să mai descrețească frunțile de frig și atâta umblătură. Sâmbătă, 29 octombrie, începând cu ora 13.00 voia bună la iarmaroc o să fie întreținută de Fanfara 10 Prăjini și ansamblurile folclorice din Ținutul Zimbrului și din orașul de sub Pietricica. Duminică, 30 octombrie, de la ora 12.00 toată suflarea din iarmaroc o să vadă și-o să audă ce tineri talentați cresc la poalele Cetății Neamț. Talentele locale au pregătit un spectacol de muzică ușoară, folk, pop, rock, dans modern și de societate, care cu siguranță va fi pe placul tuturor. Muzica e gratuită, ca să-ți ajungă banii pentru toate cele de vânzare la târgul de odinioară.

În trei zile, n-ai cum să pleci cu mâna goală, mai ales că marfa poate fi drămăluită. Poftiți la Iarmaroc! 28-30 octombrie, Parcul Cetate din Târgu Neamț.

*indicații pentru turiști: de la casa lui Creangă din Humulești mergi tot înainte, treci podul peste Ozana cea frumos curgătoare și faci stânga spre căsuța Veronicăi Micle. Te oprești înainte să ajungi la Cetatea lui Ștefan cel Mare. Urci la fortificația medievală de pe Culmea Pleșu după ce treci pe la iarmaroc, altfel riști să-ți pară rău că ai ratat așa eveniment.

Andreea Trăsnea

5 Comentarii
 1. uncetatean spune

  Foarte frumoasa prezentarea facuta pentru acest eveniment !

  1. Andreea Trăsnea spune

   Multumesc frumos!

 2. AR spune

  SI DACA PLOUA SI SE FACE NOROI PRINTRE COPACI PANA -N GAT,,CE FACEM?

 3. Mihai spune

  Asteptam sa faci o prezentare „de iarmaroc” si de la proxima sedinta de consiliu local……nici nu-ti imaginezi ce bine sunt dramaluite produsele prezentate, care mai de care vine cu cele mai nastrusnice idei…..lor sa le fie bine, cetatenii urbei, care i-au votat, chiar nu mai conteaza !

 4. Mihaela spune

  Foarte frumoasa prezentarea, evenimentu’ varza !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate