Poftiți la șezătoare… la școala lui Creangă!

0

Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, miercuri, 17 mai, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț a fost organizată a III-a ediție a manifestării ,,Poftiți la șezătoare… la școala lui Creangă”.

Evenimentul a avut ca principal obiectiv conștientizarea valorilor de patrimoniu din muzeu, prin intermediul unor activități interactive. Au fost prezenți elevi de la  Clubul Copiilor Târgu Neamț (coordonați de prof. Maria Gîtlan, prof. Daniela Gavriloaia și prof. Gabriela Secheșan), dar și de la Centrul de Servicii Ozana (coordonați de instructorii educativi Teodora Aștefaniei și Maria Resmeriță). Copii au realizat diverse lucrări tematice (pictură, cusături), dar au interpretat și cântece inspirate din folclor.

La eveniment a participat și un creator popular, doamna Ana Filip din satul Oglinzi, care le-a împărtășit copiilor tehnica cusăturilor tradiționale pe pânză.

,,Dacă în anii trecuți organizam acest eveniment la Muzeul Memorial ,,Ion Creangă” –Humulești, acum am considerat potrivit să alegem o altă locație, respectiv Muzeul de Istorie și Etnografie, pentru a avea un cadru la fel de apropiat de atmosfera tradițională în care se organizau șezătorile din trecut.

Pentru că aceste întruniri aveau, în principal, rolul de a înlesni socializarea participanților, ne-am gândit că și în prezent este indicat să oferim o alternativă elevilor pentru a petrece timp constructiv, dar și pentru a-și perfecționa anumite abilități practice. Pentru ca cei prezenți să aibă parte de o experiență deosebită, am invitat și un creator popular, o doamnă din satul Oglinzi, care este cunoscută pentru cusăturile pe pânză. Am considerat potrivit ca elevii să cunoască detalii despre portul tradițional prin observarea celor expuse în muzeu, dar și să vadă practic modul cum erau acestea confecționate”, a declarat muzeograf Roxana Diaconu.

Muzeul, dincolo de faptul că este un loc în care se păstrează și se valorifică patrimoniul mobil, este și un spațiu educațional, motiv pentru care activitățile de acest gen sunt absolut necesare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate