Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
miercuri 29 ianuarie 2020
  • :
  • :

POVESTEA UNUI OBIECT MILENAR. UN TOPOR DE BRONZ DESCOPERIT ÎN TÂRGU NEAMŢ

logoVestigiile arheologice, la fel ca toate categoriile de surse istorice, au o importanţă deosebită prin faptul că ilustrează aspecte particulare ale trecutului foarte îndepărtat sau mai apropiat de prezent.

În rândurile de faţă prezentăm o piesă arheologică descoperită cu mulţi ani în urmă pe teritoriul oraşului Târgu Neamţ, dar despre care nu se cunoşteau foarte multe informaţii. Este vorba despre un topor mic din bronz despre care se ştia doar faptul că a fost descoperit cu prilejul unor săpături pentru fundaţia unei clădiri. Prima menţiune referitoare la acest obiect este din anul 1964, când a fost semnalat într-un studiu referitor la descoperirile de obiecte de bronz din Moldova. Prin comparaţie cu alte obiecte similare, acest topor de bronz, denumit şi celt în literatura de specialitate, a fost datat la începutul epocii fierului, adică aproximativ prin sec. XI-X a. Chr.

celt-768x1024Obiectul amintit a intrat încă din anii ’50 în colecţia Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ. Recent, prin studierea arhivei instituţiei la care am făcut referire, a fost descoperită o însemnare care aduce informaţii mai ample despre locul descoperirii acestui obiect. Respectiva notiţă cuprinde o descriere amănunţită a piesei şi indică faptul că a fost găsit atunci când se săpau fundaţiile ,,Casei Funcţionarilor Raionului de Partid” de către locuitorul Dumitru Bumbea. Acesta, la rândul său, a dat obiectul lui M. Sobaru, care l-a predat muzeului la data de 26 mai 1957.

Acest topor de bronz este o piesă rară în spaţiul estic al României şi se poate considera că provine din Transilvania, unde sunt cunoscute, de altfel, cele mai multe exemplare de acest tip. Deşi nu există informaţii foarte ample, acest topor putea să facă parte din inventarul unei aşezări umane sau putea proveni dintr-o acumulare – depozit – de piese metalice, fapt obişnuit pentru vremurile respective.

Dr. Vasile Diaconu

(sursa imaginii – arhiva MIETN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *