Pr. Neculai Axentioi, noul protopop de Târgu Neamţ

4

Protopopiatul Târgu Neamț are un nou protopop. În această funcție, ce i-a revenit în ultimii 14 ani părintelui Ioan Dogariu, a fost desemnat părintele Părintele-Neculai Axentioi, paroh al bisericii din Nemțișor, comuna Vânători- Neamţ.

numire-protopop-targu-neamt-foto-tudorel-rusu_7Numirea noului protoiereu a avut loc joia trecută, în cadrul conferinţei semestriale cu preoţii din Protopopiatul Târgu Neamţ, sub președinția ÎPS Teofan.

Ajuns la vârsta pensionării, pr. Ioan Dogariu, fostul protopop de Târgu Neamţ a spus: „Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru această perioadă de 14 ani, pentru că m-a ajutat să-mi fac datoria la Protopopiat, atât cât mi-a fost cu putință. Vreau să le mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru încrederea acordată. În același timp, le mulțumesc părinților din Protopopiatul Târgu Neamț, în primul rând celor care n-au avut încredere în mine, pentru că m-au ținut în stare de veghe, ca nu cumva să greșesc, cât și celor care au avut încredere în mine și m-au sprijinit în activitățile derulate. Nu sunt un preot bun, nu m-am considerat niciodată un preot bun, dar m-am străduit, atât cât am putut, să fiu cât de cât bun”.

 

Noul protopop, pr Neculai Axentioi a ținut să precizeze faptul că noua funcţie reprezintă o cruce rânduită de Dumnezeu:numire-protopop-targu-neamt-foto-tudorel-rusu_15Dumnezeu, prin glasul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, mă cheamă la o nouă slujire, la o treaptă în Biserică. Este o cruce pe care părintele mitropolit o pune astăzi pe umerii mei, o cruce care nu este ușoară, dar pe toate le primim ca din partea lui Dumnezeu. În primul rând, doresc să-I mulțumesc lui Dumnezeu; știu că nu sunt vrednic pentru această slujire, iar lucrul acesta mă obligă foarte mult. Mă încredințez rugăciunilor părintelui mitropolit și țin să subliniez că voi privi întotdeauna în activitatea care-mi stă înainte la trei lucruri: în primul rând la Dumnezeu, în al doilea rând la Înaltpreasfințitul Părinte Teofan și în al treilea rând la părinții frați din protopopiat, pe care trebuie să îi slujesc. Sunt luat din mijlocul preoților de aici și pus să slujesc lor și Înaltpreasfințitului. De aceea, cer rugăciunile preoților și părintelui mitropolit, ca să-mi ajute Dumnezeu să-mi împlinesc acest mandat”.

La final, toți preoții prezenți i-au cântat „La Mulți Ani” fostului protoiereu, părintele Ioan Dogariu.

Scurt CV

numire-protopop-targu-neamt-foto-tudorel-rusu_11Părintele Neculai Axentioi s-a născut la data de 5 decembrie 1967, în satul Vama, județul Suceava, din părinții Traian și Aurelia Axentioi. Între anii 1974 – 1978 a urmat ciclul primar la Școala Vama, între 1978 – 1982 ciclul gimnazial la aceeași școală, între 1982 – 1985 Liceul „Dragoș Vodă”- Câmpulung-Moldovenesc, între 1985 – 1990 cursurile Seminarului Teologic Neamț, avându-l ca diriginte pe pr. prof. Teoctist Caia.

În 1990 se căsătorește cu Lipan Mihaela din Tîrgu Neamț, cu care are doi copii: Nicolae, născut în anul 1993, și Mihaela-Eliza, născută în 2001 și trecută la Domnul în anul 2015.

În 1990, pr. Neculai Axentioi absolvă examenul de capacitate preoțească, după care, în perioada 1990 – 1994 urmează cursurile Institutului Teologic Universitar Iași (actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași), devenind licențiat în Teologie cu lucrarea „Monografia comunei Vama – o așezare din Bucovina”. Între 1991 – 2012 este profesor de religie și limbă latină la mai multe unități școlare din județele Iași și Neamț, cu gradele I și II în învățământ.

Pe data de 20 mai 1992 este hirotonit diacon pe seama Catedralei Mitropolitane din Iași de către PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, devenind ulterior arhidiacon. Pe data de 6 decembrie 1994 este hirotonit întru preot tot de către PF Părinte Daniel, la Biserica „Sfântul Nicolae” -Copou, pe seama parohiilor Poiana și Groși din Protopopiatul Tîrgu Neamț.

La Parohia Poiana a început restaurarea bisericii, lucrarea fiind continuată de pr. Dediu Ovidiu, urmașul său și actualul paroh. În anul 1999 finalizează cursurile de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă Iași, la secția Teologie istorică, cu lucrarea de disertație „Mitropolitul Visarion Puiu”.

Din anul 1999, părintele Neculai Axentioi devine paroh la Biserica „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – Nemțișor, unde, vreme de aproape 18 ani, a întreprins o bogată activitate administrativă: construirea unei case praznicale cu un oficiu parohial, construirea unui nou acoperiș al bisericii, restaurarea picturii, a mobilierului bisericesc, împodobirea bisericii cu noi obiecte de cult, veșminte, covoare etc., recondiționarea gardului bisericii, pavarea cu pavele a aleilor, construirea unei capele mortuare și a unei magazii pentru depozitarea bunurilor bisericii, dotarea bisericii și a casei praznicale cu centrală pentru încălzire, implicarea activă în construirea Mausoleului Eroilor de pe dealul Bobeuca construit de Asociația „În munții Neamțului”. Pe data de 9 iunie 2013 are loc resfințirea bisericii de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, iar părintele primește hirotesia întru iconom stavrofor și „Crucea Moldavă” ca distincție. Din anul 2014 devine membru în Adunarea Eparhială Iași. Pe 21 mai 2016 are loc sfințirea Mausoleului Eroilor, iar părintele Neculai Axentioi este distins cu „Crucea Mitropolitul Dosoftei”.

sursa: doxologia.ro

4 Comentarii
 1. AR spune

  Este o alegere buna pentru biserica preotul Axintioi. NU are multe neamuri de aranjat si nici politica nu pare sa-i faca placere.VREMEA SPIRITULUI DE CLAN A TRECUT SI IN BISERICA DIN TARGU NEAMT.Daca nu mai sunt parohii de vandut ,nici functia de protopop nu mai are atata consistenta. ORICUM DOGARU S-A ARANJAT CAT A STAT.SPER CA PESTE ANI SA NU DEVINA AXINTIOI UN NOU DOGARU.II doresc un mandat DEMN ,sa nu faca ceea ce au facut cei de dinaintea lui ,care nu au avut niciodat simtul masurii si al nelacomiei,si nu au avut RUSINE DE NIMIC!!!

 2. IA spune

  A fost hirotonit preot la începutul lunii iulie 1994 de PF Daniel la biserica,, Agapia Veche,,
  ESTE RUDĂ CU PR DOGARU–se putea altfell? Numirea a fost făcută pe criterii numai de ei știute.

 3. AR spune

  Am aflat ca l-a cununat pr.Dogaru si tot el l-a propus la Mitropolie.Vom vedea peste cativa ani daca a fost sau nu de succes aceasta numire.Eu sper sa nu fie papusa cu sfori, trase de papusarii din neamul Dogaru.CRITERIILE FEUDALE DE AVANSARE SUNT CU SUCCES CONSERVATE IN BISERICA SI NU NUMAI.SI IN VIATA LAICA ACEST MODEL FUNCTIONEAZA CU SUCCES.ASTA E TARA…PRIMITIVA SUB ACEST ASPECT..TOTUSI LA MULTI ANI ROMANIA SI BISERICII ORTODOXE ROMANE.!!

 4. VA spune

  ptr AR
  E FINUL LUI DOGARU
  CREDEA CINEVA AR FI FOST ALES CINEVA NEUTRU ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate