Pregătiri pentru Bobotează: Cruci sculptate în gheață

1

În primele zile ale anului nou, bărbații de nădejde din comuna Brusturi, județul Neamț (și nu numai) ies pe iaz. Nu la pescuit, ci la… decupat blocuri de gheață. Din apa înghețată se făurește o cruce specială, doar o dată-n an, pentru slujba de Bobotează. 

Preotul însuși nu s-a sfiit să pună mâna pe drujbă. Localnicii au avut ceva emoții, fiindcă iazul nu era înghețat înainte de Crăciun. Însă gerul de Anul Nou a modelat un strat gros de gheață, suficient pentru făuritorii de cruci.

Cei 20 de barbati voluntari au transportat blocurile de gheață cu grijă până în fața bisericii din sat. Din ele se face, an de an, un adevărat altar de gheață, masă pe care se va ridica o Sfântă Cruce din apa înghețată.

După o asemenea muncă, bărbații de nădejde ai comunei Brusturi și-au recăpătat puterile și s-au încălzit cu o cană de vin fiert și un colac. Mâine vor merge la slujba de Bobotează, când se vor sfinți apele:

Reporter: Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

1 Comentariu
  1. bobi spune

    preot drujbist

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate