Prețul legumelor de sezon

0

Luna martie a adus  în Piața Agroalimentară din Târgu Neamț legumele de sezon. Apariția trufandalelor de primăvară este binevenită în special pentru credincioșii care țin post, dar și pentru vegetarieni.

Aceeași marfă, mai ieftină ca la Piatra Neamț sau în supermarketuri

Pentru târg-nemțenii care își fac cumpărăturile în supermarketurile din orașele învecinate, merită precizat faptul că prețurile de la Piața Agroalimentară din Târgu Neamț sunt convenabile. Kilogramul de castraveți se vinde cu 10-12 lei, roșiile cu 6-7 lei, iar ardeii grași cu  11-12 lei.

Toate legumele și zarzavaturile sunt de import, aduse din Turcia. Cele românești nu și-au făcut ­încă apariția pe piață: “La noi în seră e micuță salata, cam într-o săptămână, două le-aș putea scoate la vânzare. Nici roșiile nu s-au copt”, ne lămurește o vânzătoare.

Comercianiații susțin că prețurile lor sunt mai mici decât în piețele din alte orașe: „Dacă te duci la Piatra Neamț, cumperi o legătură de ridiche cu 5 lei. Noi o dăm cu 2.5 lei, jumătate de preț”, ne spune unul dintre vânzători.

Salata verde costă 3 lei bucata, mărarul și pătrunjelul se vinde cu 1 leu legătura. Spre deosebire de celelalte legume de sezon, ceapa verde este produsă pe pământ românesc și costă tot 1 leu legătura.

22

 

Primăvara, urzicile sunt în trend

“Dac­ă nu faci măcar o mâncare de urzici, degeaba a venit primăvara”,  ține să ne precizeze tanti Maria, una dintre cumpărătoare.0

“Dau și două grămezi la 1 leu dacă vrei să cumperi. Îs sănătate curată, fac bine la reumatism. Uitați-vă la mâinile mele, sunt toată urzicată. Le-am cules azi dimineață, cam pe la 7.00, din pădure. Le-am ales, le-am spălat, m-am urcat la cursă așa vai de capul meu cum sunt și-am venit la Târg cu ele. Ce să fac?! Am pensie mică, sunt vădană… mai câștig un ban cinstit”, mărturisește o doamnă în vârstă, care și-a impovizat o tărabă din câteva cutii de carton.

 

“Curățenia de primăvară” pentru organism

Ceapa verde  întărește sistemul imunitar, face minuni pentru digestie, contribuie la scăderea colesterolului și ajută la tratarea astmului.

Ridichile previn indigestia și îndepărtează senzația de balonare. Este utilă și în cazul sughițului.

Consumul de spanac scade riscul apariției cancerului, previne cataracta și a bolile cardiovasculare .

Salata verde conține minerale și multe vitamine; este recomandată pentru cei care țin cură de slăbire.

Primăvara sosește cu legume care aduc numeroase beneficii sănătății, reprezentând o adevărată sursă de vitamine și nutrienți.  După o iarnă în care consumăm mai multe grăsimi și facem mai puțină mișcare, ne putem detoxifia organismul cu ajutorul legumelor de primăvară.

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate