PRIMA MONOGRAFIE A SPITALULUI DIN TÂRGU NEAMŢ

0

logo

Construit la jumătatea secolului XIX, spitalul din Târgu Neamţ este unul dintre puţinele edificii care se mai păstrează din perioada respectivă pe teritoriul oraşului.

Pentru că este o unitate sanitară cu o istorie bogată, legată indisolubil de trecutul acestei zone, un grup de oameni entuziaşti i-au dedicat o monografie, care a fost redactată în anii ’70 ai secolului trecut. Lucrarea, semnată de D. Constantinescu, A. Grigorescu, V. Grigorescu, S. Miron, este o contribuţie foarte bine documentată şi care valorifică numeroase informaţii istorice, cele mai multe fiind adunate şi valorificate de prof. D. Constantinescu.

Volumul, intitulat prima monografie spital,,Din trecutul istoric al spitalului din Tg. Neamţ şi al ospiciului de alienaţi din Mănăstirea Neamţ”, reuneşte mai multe capitole: 1. Geneza ospiciului bolniţa, 2. Pregătiri pentru construirea spitalului, 3. Inaugurarea, 4. Ospiciul de alienaţi de la Mănăstirea Neamţ, 5. Izvorul ,,tămăduitor” de la Mănăstirea Neamţ,  6. Aportul şi limitele Mănăstirii Neamţ la viaţa culturală şi medicală a ţinutului, 7. Spitalul şi ospiciul sub epitropia Casei ,,Sf. Spiridon” din Iaşi, 8. Medici de seamă ai spitalului, 9. Spitalul de la Tg. Neamţ şi ospiciul de la Mănăstirea Neamţ până la primul Război Mondial, 10. Medicii spitalului din Târgu Neamţ şi războaiele din 1870, 1877, 1913, 1916, 11. Spitalul şi apele minerale de la Oglinzi, 12. Spitalul din Tg. Neamţ între cele două războaie mondiale, 13. Spitalul din Tg. Neamţ dup 23 august 1944.

La finalul cărţii sunt ataşate o serie de anexe care susţin informaţiile documentare prezentate în text.

Importanţa acestei monografii, dincolo de faptul că prezintă destul de amplu istoria spitalului, are meritul de a o încadra într-un tablou mai general, deosebit de concludent pentru trecutul localităţii de la poalele Cetăţii Neamţ.

Dr. Vasile Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate