Produsele culinare din Ținutul Zimbrului, promovate și mâncate de zor
Asociația „Ținutul Zimbrului” profită de toate ocaziile ivite pentru a promova arta culinară specifică zonei nemțene. În perioada 8- 11 septembrie, asociația a participat la renumitul Festival Culinar Ceaunul Fermecat, organizat în parteneriat cu Asociația „Valea Ozanei”, cu prilejul Zilelor orașului Târgu Neamț.
Zeci, poate chiar sute de oameni veniți la sărbătoarea de la poalele Cetății Neamț au gustat din tocana de oaie la ceaun- produs culinar specific Ținutului Zimbrului, pregătit de bucătarii asociației cu același nume. „Este o perioadă propice de a găti o tocană de oaie la ceaun- o specialitare de sezon, acum, când legumele abundă din belșug și au gust și colorit extraordinary. Am ales această rețetă specifică zonei, deoarece aproape în fiecare gospodărie din Ținutul Zimbrului se prepară în această perioadă sloiul de oaie. Rețeta folosită de noi este una specială, la care, pentru a întări parfumul și gustul mâncării la ceaun, am adăugat semințe de floarea soarelui prăjite și mere acre pentru fragezirea cărnii”, ne-a dezvăluit maestrul bucătar Daniel Gavriloaia.
Festivalul culinar a adus laolaltă pensiuni cu renume din Târgu Neamț și împrejurimi, iar oferta de preparate a reușit, prin diversitate, să-i mulțumească atât pe cei gurmanzi, cât și pe cei pofticioși. De remarcat este faptul că, în ciuda dimensiunilor impresionante, primul ceaun cu tocană de oaie- produsul culinar pregătit de Asociația „Ținutul Zimbrului”- s-a terminat la scurt timp după ce bucătarii au anunțat că este numai bun de gustat. Și uite-așa se mai adaugă o dovadă că mâncarea specifică zonei este una delicioasă, care încântă papile gustative ale oricărui turist ce poposește pe meleaguri nemțene.
Andreea Trăsnea