Profesorii de istorie din România, reuniți în Ținutul Neamțului

0

Peste 50 de profesori din învățământul preuniversitar, doctoranzi şi cercetători uniţi de pasiunea pentru istorie se află în perioada 18- 23 iulie în Tinutul Neamţului, unde participă la Şcoala de Vară a Profesorilor de Istorie din România.

scoala de vara a pofesorilor de istorieLuni, 18 iulie, a avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului, găzduită de Seminarul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” de la Mănăstirea Agapia. După salutul organizatorilor (Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, în colaborare cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România și Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Cluj-Napoca), profesorii de istorie au asistat la o şezătoare moldovenească autentică, pregătită de către elevii şcolii din comuna Vânători -Neamţ.

La Școala de Vară a Profesorilor de Istorie din România participă nume precum prof. univ.dr. Bogdan Murgescu de la Universitatea București,  prof. univ. dr. Toader Nicoară de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și director al Școlii Doctorale „Istorie. Civilizație. Cultură”, prof. Elena Preda- inspector școlar pentru disciplina istorie în cadrul ISJ Neamț și reprezentat al Asociației Profesorilor de Istorie din Neamț (A.P.I.N.), dr. Nicolae Mihai de la Institutul de Cercetări Socio – Umane „C.S. Nicolăescu- Plopșor” din Craiova, drd. Bogdan Vârșan  și lectorul univ. dr. Alexandru Murad Mironov de la Universitatea din București.

Introduși de copii în frumusețea obiceiurilor și tradițiilor românești, participanții la Școala de Vară au dat startul atelierelor și dezbaterilor sub genericul „Modernitatea românească în secolele XIX – XXI. Proiecte de ţară – patrimoniu – istorie – educaţie”. În prima zi dedicată întru totul istoriei au fost abordate teme precum „De la deziderat la proiect concretizat: România stat suveran și independent”,  „Realități, dificultăți și discontinuități”, „Turismul cultural-religios ca proiect de dezvoltare locală și națională”, „Românii și Europa: strategii de integrare și mecanisme identitare I”:

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate