Proiectul „Casa Prieteniei”, punte de legătură cu Basarabia

0

 În această perioadă, la Târgu Neamț se derulează proiectul „Casa Prieteniei”, prin intermediul căruia se încearcă construirea unei punți de legătură cu Republica Moldova. O legătură sufletească și spirituală care să învingă granițele impuse de trecut între România și Basarabia.

Pentru participanții de pe ambele maluri ale Prutului, organizatorii au pregătit o o gamă variată de activități frumoase, relaxante și constructive: expoziții și lansări de carte, ateliere de pictură și artă tradițională, pelerinaje în județele Neamț, Botoșani, Suceava și Iași,  dar și în Republica Moldova, concursuri de literatură, muzică și pictură.

Tinerii au trăit clipe înălțătoare în Biserica Sfântul Haralambie din Târgu Neamț, unde soprana Claudia Caia i-a încântat cu vocea ei extraordinară, după care copii din Târgu Neamț, Pipirig și Vânători au desfășurat o șezătoare tradițională:

În cadrul proiectului Casa Prieteniei, menit să ajute la păstrarea culturii românești și a valorilor creștin ortodoxe, a avut loc și Festivalul „Târgu Neamț- izvor de dor”, la care au participat copii veniți din Republica Moldova, membrii Corului „Angeli” de la Biserica „Sfântul Haralambie”, elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Creangă” din Pipirig și tineri de la Clubul Copiilor din Târgu Neamț.

Îmbrăcați în frumosul port tradițional românesc, participanții au defilat pe centrul orașulului de sub Cetate, spre bucuria trecătorilor. Cu toții au primit din partea Olguței Caia- organizatorul principal- câte o carte intitulată Copilăria părintelui Cleopa:

La final, părintele Teoctist Caia, preotul paroh de la Biserica Sfântul Haralambie, a înălțat o rugăciune de călătorie, ca să-i păzească Dumnezeu pe copii în drum spre Republica Moldova:

Inițiat de preoteasa și scriitoarea Olguța Caia, proiectul „Casa Prieteniei” este organizat de Fundația „Sfânta Teodora de la Sihla”, în colaborare cu Primăria Târgu Neamț, Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă’ din Chișinău, Liceul „Promoteu” din Chișinău, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” din Pipirig, Clubul Copiilor Târgu Neamț și Biserica „Sfântul Haralambie”.

 

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate