Proiectul internațional „Reduce your Ecological Foodprint! 3”, la Târgu Neamţ

0

În perioada 24 aprilie- 1 mai, Asociația Puzzle OptimEast a organizat la Târgu Neamţ proiectul internaţional „Reduce your Ecological Foodprint! 3”.

Proiectul este finanţat prin programul Erasmus+  al Comisiei Europene  coordonat în România de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Timp de o săptămână au fost la Târgu Neamţ 45 de tineri din 9 ţări: Marea Britanie, Bosnia şi Herzegovina,  Israel, Italia, Germania, România, Spania, Turcia, Ucraina.

Proiectul este la a III-a ediţie. În anul 2016 s-a organizat prima ediţie în Germania, în anul 2017 ne-am întâlnit în Marea Britanie.  Am hotărât a organiza proiectul și în România, pentru că zona noastră diferă puțin de zonele anterioare unde a avut loc proiectul. La noi produsele consumate și obținute la nivel local sunt mai naturale, mai organice comparativ cu ce se consumă în orașele din țările mai dezvoltate, precizează Viorela Chiper, președinte Puzzle OptimEast.

Scopul proiectului este de a conştientiza importanța unei alimentații sănătoase atât pentru sine, cât și pentru mediul înconjurător. Dioxidul de carbon eliminat în atmosferă în urma consumării unui anumit tip de produs poate ajunge la cantități uriașe. De asemenea, cantitatea de apă diferă în funcție de produsul consumat. Spre exemplu, în cazul consumului unui kg de carne se consumă, în medie 15000 de litri de apă. Doar alimentele aruncate elimină în atmosferă o cantitate de carbon similară cu cantitatea emisă de mașini. Cantitatea de dioxid de carbon eliminat în atmosferă contribuie la încălzirea globală.

…Acestea sunt doar câteva idei ale discuțiile, activităților desfășurate pe parcursul acestei săptămâni.

Timp de o săptămână cei 45 de tineri au participat la activităţi diverse atât în Târgu Neamţ, cât şi împrejurimi, axate pe metode nonformale.

Activitățile desfășurate în interior au avut ca scop oferirea unei imagini cât mai clare cu privire la impactul alimentației asupra mediului. Activitățile organizate în Târgu Neamț au oferit tinerilor o imagine cât mai clară a orașului, a produselor pe care le pot găsi aici și a tipului, provenienței sau prețurilor acestora. În plus, pe parcursul mobilității tinerii au avut ocazia să viziteze diverse fabrici/ ferme/ puncte de lucru relaționate cu alimentele. În acest sens, au purtat discuții cu apicultori, reprezentanți ai unor ferme de vaci, struți, brutărie, solarii, păstrăvării.

Pentru a cunoaște zona mai bine tinerii au fost și în căutarea de zimbri la Parcul Natural Vânători Neamț, finalizând vizita cu o masă la Mănăstirea Neamț.

Pentru a-i ajuta să se formeze ca grup și pentru ca învățarea interculturală să fie mai vizibilă, pe lângă activitățile de cunoaștere  s-au organizat seri interculturale. Tinerii străini au participat și la evenimente organizate la nivel local, în special de voluntarii Puzzle (petrecerea pe tema anilor 60-70, karaoke).

În plus, majoritatea meselor servite pe parcursul săptămânii au fost pregătite de către tinerii participanți la mobilitatea internațională desfășurată la Târgu Neamț. Dietele luate în calcul în acest sens au fost: vegetarian, vegan, macrobiotic, religios, fast food, fruterian, paleo.

Mi se pare enormă cantitatea de apă utilizată pentru producția și consumul doar a unui kg de carne (Mustafa). Încă o dată mi-am confirmat că ești ceea ce mănânci. (Denisa)

Am început să mă întreb dacă chiar am nevoie să stau așa de mult timp sub duș. (Mimi)

…Sunt câteva din gândurile apărute pe parcursul săptămânii.

Cu toate că am ales perioada mobilității în așa fel încât lucrările să înceapă în diverse domenii alimentare și pentru a surprinde specificul zonei, a fost destul de dificil să găsim locații care să fie deschise să ne primească și să ne arate procesul de producție al diferitelor tipuri de produse, a conchis Viorela Chiper.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate