Resfintirea capelei “Sfantul Dimitrie” – Tirgu Neamt

2

Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a resfintit capela cu hramul „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie“ din incinta Spitalului Orasenesc „Sfantul Dimitrie“ alaturi de un sobor de preoti din Protopopiatul Targu Neamt.
Oficialitati locale, in frunte cu primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, deputatul Ionel Arsene, reprezentanti ai Consiliului Local, fostul primar Decebal Arnautu, primarul comunei Vanatori, Adriana Petrariu, directorul Spitalului, Florin Apostoae, alaturi de sute de credinciosi au asistat la slujba de sfintire a sfantului lacas, care de fiecare data da impresia ca te afli in mormantul plin de Inviere al lui HristosA urmat savarsirea Sfintei Liturghii, inainte de care Inalt Preasfintitul Teofan a citit o rugaciune de dezlegare a pacatelor pentru toti cei prezenti, atat mireni, cat si clerici.

In cuvantul de dupa Sfanta Evanghelie, IPS Mitropolit Teofan a pus la radacina mintii si inimilor celor prezenti ideea potrivit careia cunoasterea lui Dumnezeu se face in mai multi pasi care pot fi sintetizati in cunoasterea invataturii despre Dumnezeu, trairea si propovaduirea acesteia.

La finalul Liturghiei, parintele capelei, Emilian Cretu, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar mai multi credinciosi au primit distinctii de vrednicie. Acestia si-au aratat si ei dragostea fata de IPS Teofan daruindu-i o icoana cu Sfintii Imparati Constantin si Elena.


Constructia capelei a fost realizata de arhimandritului Neonil, staret la manastirile Secu si Neamt si in acest sfant lacas s-au savarsit slujbe fara intrerupere timp de 100 de ani, incepand cu anul 1852 si 1952, an in care a fost inchis. Dupa 40 de ani, in anul 1992, s-a savarsit din nou o Sfanta Liturghie aici.
Pe data de 16 octombrie 1992 , cu ajutorul parintelui Ioan Mihoc biserica a fost redeschisa , in prezenta arhiereului Calinic Botosaneanul, parintelui Ioan Antistescu, staretului Irineu Chiorbeja, preotilor Vasile Ignatescu si Dumitru Tincu iar preot interimar a fost numit parintele Vasile Ignatescu.

Incepind din anul 1996 pana in prezent preot misionar a fost numit preotul Emilian Cretu, care s-a aplecat cu rabdare si har la capatiiul bolnavilor , continuind in acelasi timp opera de refacere si inzestrare a bisericii.


Reporter: Ciprian Sangeap, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

2 Comentarii
  1. cintaret spune

    frumos

  2. doi spune

    Valeu… ce densitate de sfinti a fost zilele acestea in jurul orasului Tg-Neamt. Azi la Nemtisor, maine la Tg-Neamt. A venit nenea Teofan sa vada ce se poate face cu brazii uscati sau sa verifice cum merg treburile la Agapia cu scoaterea oamenilor din case…
    O sa refuz impartasania de la oameni ca astia .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate