Roadele toamnei pe tarabele targnemtenilor

0

Nostalgia ultimei zi de vara este inlocuita de bogatia fructelor si legumelor de toamna. Tarabele din Piata Agroalimentara din Targu Neamt sunt ticsite de bunatati specifice sezonului. Gramezile de rosii, vinete, ardei, varza, morcovi, conopida, gogosari si verdeturi au transformat hala pietei intr-o explozie de culori apetisante. Din fericire, numai preturile nu au mai explodat ca in alti ani, spun comerciantii:

“Sa mergeti in piata la Piatra, sa vedeti ca acolo sunt mai scumpe. Nu stiu de ce se tot plang ca nu sunt ieftine, cred ca ei vor pe degeaba, dar asa nu se poate. Ca s-a scumpit iar si benzina, cu 60 de bani.”

“Este vanzare, dar e abia la inceput. De acum daca mai vin sa cumpere pentru iarna. Dar oricum, e slabut de tot fata de alti ani…”

Insa oamenii, putini la numar si cu sacosile pe jumatate goale, aleg cu sfiala din roadele pamantului si cu ochii grijulii pe cantar se cauta, care prin buzunare, care prin portmoneuri.

“De, ce sa facem si noi. Luam ca sunt bune, si pentru sanatate. Macar pentru o gustare. Dar mai venim sa mai luam.”

“Inca nu am cumparat pentru proviziile de iarna. De acum inainte urmeaza. Cumpar in fiecare an si pun de toate. Zarzavatul il fac in doua feluri: unul cu sare la borcan, si portii separate in pungute la congelator. Eu prefer sa pun la zarzavat numai patrunjel, ardei, gogosari, morcov si telina. Altii combina altfel legumele. Mie asa imi plac. Mai pun, vinete la congelator, ardei grasi copti, sau ardei pentru umplut, castraveti la murat, mai multe.”

“Preturile sunt asa si asa, cei care au mai multi bani zic ca sunt ieftine, ceilalti care nu au, normal ca li se par scumpe.”

Lista preturilor:Piata Tirgu Neamt

Rosii : 2 lei kilogramul

Morcov: 2 lei kilogramul

Ardei gras: 2 lei kilogramul

Vinete: 2 lei kilogramul

Ardei capia: 3,50 lei kilogramul, iar la oferta 10 lei pentru 3 kilograme

Varza: intre 0,80 de bani si 1,50 lei pe kilogram

Conopida: 4 lei kilogramul

Cartofi: 1,50 lei kilogramul

Gogosari: intre 2,50 lei si 3 lei

Cert e ca si unii si altii au dreptatea lor, depinde din ce unghi privesti. Celor care muncesc pentru recolta li se pare profitul mic, din cauza cheltuielitor, iar clienti se plang ca li se topesc banii, precum legumele in tigaie sub aburi. Si pentru ca unii nu au timp sa isi puna provizii pe iarna si nici nu au la cine apela, bunicutele comerciante au scos la vanzare zarzavat proaspat si gata facut. Preturile difera in functie de gramaj de la 10 lei pana la 25 de lei. La mare cautare se afla si fructele de sezon, cum ar fi strugurii, merele, perele si prunele, care sunt mult mai intrebate acum decat cele exotice.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate