S-a dat startul !

0

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt gazduieste, in aceste zile, etapa nationala a concursului „Cultura si civilizatie in Romania“, competitie adresata elevilor din ciclul liceal, ce are ca scop prezentarea, valorificarea si conservarea valorilor spirituale ale comunitatilor din care fac parte.
Peste 100 de elevi, reprezentand 33 de judete ale tarii, participa la faza nationala a concursului „Cultura si civilizatie in Romania“,competitia structuradu-se pe trei secţiuni – particularitati etnografice/etnologice si lingvistice locale, mentalitati culturale si cercetare sociologica, monografii istorice locale , cuprinzand o proba teoretica (prezentarea scrisa a temei alese – analiza istorica, lingvistica, etnografica, sociologica, religioasa), si una practica, compusa din exemplificarea temei alese si un proiect de conservare si promovare a acesteia.

Juriul etapei nationale a concursului din acest an este format din inspectori generali din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, reprezentand disciplinele istorie, limba si literatura romana, religie, muzeografi si specialisti in etnografie si folclor.
Pe podul de acces in stravechea cetate, invitatii au fost primiti de domni si domnite in straie medievale, iar la intrarea in cetate au fost intampinati, in sunete de bucium si cu traditionala paine si sare.
In mesajul adresat participantilor din partea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, arhimandritul Hrisostom Radasanu, consilier al Sectorului Invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor, a felicitat prezenta numeroasa a tinerilor spunand: “Doresc sa fie o experienta din care dumneavoastra sa iesiti mai imbogatiti, mai bucurosi, mai luminati cu privire la rostul si rolul neamului nostru pe acest pamant“.


Reporter: Ciprian Sangeap, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate