S-a stins din viață îndrăgita actriță Draga Olteanu-Matei

0

O dimineață tristă… Cu durere, aflăm că minunata actriță Draga Olteanu-Matei s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. După câteva zile de spitalizare ca urmare a unei agravări a stării sale de sănătate, Draga a ales o altă scenă pe care să joace, Cerul…

Vestea a venit în această dimineață printr-o postare pe rețelele de socializare a nemțeanului Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș, un apropiat al cunoscutei actrițe.

Drum lin spre veșnicie!

***

La 24 octombrie 1933, la Bucureşti, se năştea apreciata actriţă de comedie a teatrului si filmului, românesc – Draga Olteanu-Matei. Cunoscuta actriță de comedie, Draga Olteanu-Matei, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1956. În luna septembrie a aceluiași an debuta în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei a avut un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.

Actrița, care face parte dintr-o generație de excepție: Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Amza Pellea, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, a colaborat cu regizori importanți, precum Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Elisabeta Bostan sau Geo Saizescu.

De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu etc.

A avut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu inegalabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Mărin miliardar” (1979), regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea.

La 30 mai 2002, Draga Olteanu-Matei a fost decorată cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

După pensionarea sa de la Teatrul Național din București, în 2007, Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra-Neamț (oraşul natal al soţului său, medicul Ion Matei) unde și-a înființat propria companie: ”Teatrul Vostru” — primul teatru particular din România cu actori neprofesioniști.

În 2010, îndrăgita actriță era recompensată cu premiul Gopo pentru întreaga activitate. De asemenea, în data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări aRegelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.

La 24 octombrie 2018, îndrăgita actriţă Draga Olteanu – Matei a fost sărbătorită cu public la împlinirea vârstei de 85 ani, dar și a celor peste 50 de ani de teatru şi film, printr-un eveniment organizat de Consiliul Judeţean la cinematograful „Mon Amour” din Piatra-Neamţ (fostul cinematograf „Dacia”).

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

dolinex

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate