Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
duminică 22 septembrie 2019
 • :
 • :

S-a stins din viață lt.col.(rtr.) Vasile Ioniță de la Agapia, nemțeanul născut înainte de Marea Unire

În seara zilei de luni, 10 iunie, s-a stins din viață lt. col. (rtr.) Vasile Ioniță din comuna Agapia, județul Neamț.

Nemțeanul născut înainte de Marea Unire ar fi împlinit 106 ani pe 5 septembrie.

 A fost veteran de război, numit cetățean de onoare al comunei Agapia și distins cu ordinul „Crucea Moldavă”- cea mai înaltă decorație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru mireni.

În 1939 a fost concentrat şi a intrat în pregătire militară într-o unitate de pionieri dispusă pe malul Prutului. 

Vasile Ioniță a luptat pe frontul de est între anii 1941- 1943. S-a numărat printre soldații care au trecut Prutul, apoi Nistru, pentru a cuceri Odessa cu Armata 4 Română. Multi au căzut pe câmpul de luptă, dar nemțeanul nostru a înaintat până la Cotul Donului.

Acolo a fost luat prizonier.

Vasile Ioniță a trăit un an în prizonierat, în URSS, dar speranța că se va întoarce acasă l-a tinut puternic. 

Și a reușit.

După război, s-a întors acasă, la Agapia, unde s-a îngrijit de pământ și și-a întemeiat o frumoasă familie. A fost tatăl a cinci copii, care i-au bucurat inima cu șapte nepoți și patru strănepoți. Ce privilegiu, să auzi periodic poveștile dânsului din timpul războiului!

“Cred că a fost, până ieri, cel mai în vârstă locuitor al județului Neamț, cu siguranță cel mai în vârstă veteran de război.

foto arhivă

L-am făcut cetățean de onoare în 2014 (101 ani) la Ziua comunei si de atunci l-am sărbătorit în fiecare an. A fost un bun gospodar si familist, care a crescut 5 copii (4 intelectuali) modest si destept. Un om cu care comuna noastră s-a mândrit tot timpul… Un exemplu pentru noi, toți ceilalți. Dumnezeu să-l aibă în paza lui și să-l ierte!”, a declarat Neculai Adrian Nastasă- fost primar si actual consilier primar, pentru ZiarTârguNeamt.RO.

Lt. col. (rtr.) Vasile Ioniță va fi înmormântat cu onoruri militare. Slujba are loc joi, 13 iunie, de la ora 10.00, la biserica din satul său natal, Agapia.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Transmitem sincere condoleanțe familiei!

Andreea T.
4 comentarii la “S-a stins din viață lt.col.(rtr.) Vasile Ioniță de la Agapia, nemțeanul născut înainte de Marea Unire

 1. Violeta Balaita

  Dumnezeu sa,l odihnească in gloria sa!
  Bunicul meu a trecut de mult in lumea celor care stau de,a dreapta Tatălui,,,,a fost prizonier de război si a luptat pe aceleași fronturi….bunicul meu era tata preotului Catana Constantin de la mânăstirea Văratec…

  Raspunde
 2. Florin

  Dumnezeu sal odihneasca.Imi plinge inima in mine,,si ma duare sufletul.Multumesc pentru tot ce ati facut pentru noi domnule,,si Dumnezeu sa va aiba in paza,,si sa va ierte pacatele,,,si sa fiti iubit in lumea cealalta,,,si pe lumea asta sa nu va uitam.Va iubim

  Raspunde
 3. Cristian

  Dumnezeu sa il odihneasca. L-a cunoscut personal, fiind bun prieten cu bunicul meu. O prietenie foarte frumoasa, la aproape 100 de ani a tinut sa vin la inmormantarea prietenului lui.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *