S-a stins poetul Gheorghe Simon, una dintre marile personalități ale județului Neamț

0

A trecut în veșnicie renumitul poet GHEORGHE SIMON, fiul Agapiei și cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț, unul dintre cei mai distinşi şi mai profunzi intelectuali nemțeni, un suflet de o rară modestie.

Personalitate marcantă a fundației noastre, Poetul Agapiei, Gheorghe Simon, a fost model de devotament pentru mediul cultural, sensibilitatea sa ne-a hrănit spiritual, pe noi, cei care i-am fost în preajmă.
Calitățile sale l-au făcut să fie iubit și prețuit de toți cei care l-au cunoscut.
Suntem alături de fiica sa, prof. Raluca Simon, la ceas de grea suferință, vom păstra cu pioșenie amintirea faptelor sale!
„, au transmis sâmbătă, 15 mai, reprezentanții Fundației Culturale “Ion Creangă”.

Și primarul orașului de sub Cetate își exprimă regretul în urma decesulului poetului Gheorghe Simon.

“>E clipa supremei mărturisiri
în faţa unui altar părintesc
cînd nici o literă nu-şi mai află
cuib de moştenire
sălaş de înveşnicire.
<
S-a stins din viață poetul sufletelor noastre, Gheorghe Simon- cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț, un OM de o rară noblețe sufletească. O pierdere imensă pentru urbea noastră și pentru literatura română. Transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a scris edilul pe pagina sa de facebook.

Un mesaj de condoleanțe transmite și primarul comunei Agapia, Neculai Adrian Nastasă: „Transmitem sincere condoleanțe familiei celui ce a fost- Gheorghe Simon- un mare OM, distins poet, cetățean de onoare al comunei noastre și nu în ultimul rând fiu al Agapiei! Odihniți-vă în pace, maestre!„.

Despre Gheorghe Simon

Născut la 27 martie 1950, în localitatea Agapia, județul Neamț, profesorul și scriitorul Gheorghe Simon – își începe primii ani de școală în comuna sa natală, parcurgând mai apoi cursurile Liceului « Ștefan cel Mare » din Târgu Neamț, pregătirea sa intelectuală desăvârșindu-se în aula Universității « A.I Cuza » din Iași, în cadrul Facultății de Litere. În timpul studiilor universitare va deveni totodată membru fondator și redactor șef-adjunct al revistei « Opinia studențească ». Deși propus pentru învățământul superior și cercetare, va fi numit profesor de limba franceză la Școala «Nicolae Grigorescu » din Agapia, unde este și în prezent.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Asociației Europene „Franșois Mauriac”. În Franța, i-au fost traduse mai multe eseuri de specialitate – « La quete sens conquete » – în anul 1994 și «James Joyce, une lecture romaine » – în anul 1996.

A debutat cu poezie în Ziarul Ceahlăul, în anul 1969, opera sa fiind cunoscută și apreciată în România prin volumele: «Fulgere captive» – Editura Junimea, în anul 1984 ; «Viața după Iisus» – Editura Pantheon, în anul 1996 ; «Duminica absențelor» – Editura Princeps, în anul 2004 ; «Ardere de tot» și «Agapia, Amin!» – Editura Princeps, în anul 2009, „Dumnezeu citește din cartea vieții” în 2009.

Și fascinanta lume a revistelor literare i-a recunoscut activitatea creatoare de eseist, fiind apreciat cu Premiul revistelor – Luceafărul, Ateneu, Tribuna, Antiteze.

Împletită armonios între pedagogie și creația literară, activitatea scriitorului Gheorghe SIMON reprezintă pentru spirituali­tatea din zona Târgu Neamț o valoare culturală de excepție ce se poate înscrie exemplar, în orice clasament al erudiților români. Tot exemplar a fost și OMUL Gheorghe Simon- blând, de o rară modestie și simplitate, în contradictoriu cu elaborata dumnealui creație literară, dedicată lui Dumnezeu, Agapiei și sufletelor cititorilor de pretutindeni.

Marți, 18 mai, la Agapia, Gheorghe Simon va fi condus pe ultimul drum.

Redacția ZiarTarguNeamt.RO transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească, în loc binemeritat, la dreapta Sa!

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate