Sănătatea județului Neamț la sfârșit de secol XIX

0

Documentele de arhivă ne oferă informații prețioase despre trecut, uneori surprinzătoare.

Uneori trecutul este surprins și în rapoartele oficiale ale medicilor, publicate în Monitorul Oficial. Un astfel de raport este cel privind  starea de sănătate a Moldovei la 1885  realizată în urma unor inspecții sanitare, încheiate prin întocmirea unor rapoarte adresa ministrului de resort. Raportul despre județul Neamț a fost publicat în Monitorul Oficial din 2 iulie 1886, p. 1526-1530. Redăm mai jos cele mai relevante aspecte ale acestui aspect, păstrând scrierea din document.tg neamt sec 19

Doctorul Theodori sintetizează astfel starea de sănătate a județului Neamț: „În comunele rurale boalele predominante sunt mai cu seamă: pelagra, sifilisul, intoxicațiune palustră și alcoolismul cronic.

Orașul Piatra. În ce privește situațiunea sa, orașul Piatra se găsește în condițiuni foarte bune. Surfața solului pe care este construit are o inclinațiune destul de accentuată spre sud către albia râului Bistrița. Atât orașul cât și mai ales împrejurimile lui sunt foarte bogate în vegetațiune…Locuințele, mai ales ale populațiunii muncitoare, în rele condițiuni igienice…Aratoriul comunal este o baracă de scânduri construită de particulari ( măcelari evrei, n.n.) și întreținută în cele mai rele condițiuni  posibile. Situat în oraș și pe râul Cueșdiu, abatoriul e cel mai redutabil focar de infecțiune nu numai pentru populațiunea învecinată dar chiar pentru orașul întreg. Deposite de băligare amestecate cu resturi animale ce se aruncă din baracă și imbinate cu puțină apă care trece din Cueșdiu pe sub abatoriu formează o mocirlă infectă care te respinge de la distanță atât prin odoarea mefitică cât și prin nepractibilitarea de comunicațiune ce causează. De și consiliul de igienă s-a ocupat în mai multe renduri cu cestiunea construirei unui abatoriu în condițiunile cerute de igienă, totuși decisiunile luate neputând dobândi până acum o formă concretă, vechea șandrama-abatoriu cu vechea sa mocirlă este încă menținută la locul ei și funcționează în scopul așa numit de utilitate publică…

Târgul Neamțului. Situațiunea acestui oraș din punct de vedere sanitar nu este dintre cele mai bune…Salubritatea orașului din punctul de vedere al curățeniei lasă de dorit. Lipsa de latrine la foarte multe locuințe și lipsa ori-cărui serviciu de curățirea celor existente, este o causă puternică de necurățenie a orașului. Cu toate acestea grație rărirei populațiunii, boli infecțioase nu s-au ivit în acest oraș decât în casuri izolate…

În județul Neamțu sunt 4 farmacii civile dirigiate de proprietarii lor, în virtutea drepturilor de concesiune dobândită conform legei, dintre care 2 în orașul Piatra, 1 în Tergul Neamțului și 1 în Târgușorul Buhuși.”

 

Prof. Emanuel Bălan

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate