Scandal fără precedent în CL Târgu Neamț – PSD, pus la colț de liberali

14

Se tulbură apele în Consiliul Local Târgu Neamț. Ședința de vineri, 27 februarie s-a finalizat cu un scandal de proporții între consilierii PNL (în special partea PDL-istă) și aleșii din celelalte partide. Sau să fim mai corecți …  PNL-iști au sancționat fulgerător aroganța și naivitatea PSD-istă .
Inainte de a vă povesti ce s-a întâmplat la această ședință sunt necesare 5 comentarii :
1. PSD-ul de la Târgu Neamț a avut un start bun după alegeri, dar pe parcurs au tot început să ia PDL-iști în barcă de au ajuns ca peste jumătate din echipa PSD votată la alegeri să fie înlocuită cu altceva.
2. Nici liberalii nu sunt mai breji. Sancțiunea PNL aplicată azi PSD-ului este o dovadă clară de lașitate politică, liberalii atacând pervers și în situații limită cu un lider de grup care nu are nici măcar curajul să recunoască că vrea să ajungă primar.
3. Răsturnarea de situație din Consiliul Local se datorează în mare parte primarului Vasilică Harpa pentru că a acceptat să tolereze toți bandiții care au parazitat și au fost abonați la banul public din Târgu Neamț și înainte ca el să devină primar.
4. Coabitarea bolnăvicioasă dintre stânga și dreapta politică nu putea funcționa decât atât timp cât au toți ce mânca. Cum banii au început să fie mai puțini și lucrările mai deloc… a și început gâlceava.
5. Cel mai urât scenariu este acela în care aleșii locali (atât PSD cât și PNL) vor începe să se mănânce între ei, moment în care se va bloca orice progres în Târgu Neamț.

Și să revenim la cursul poveștii:IMG_2214

Ședința programată pentru ora 13.00 a început la ora 10.00, presa fiind anunțată pe ultima sută de metri de această schimbare (după ce am aflat pe surse și-am sunat  la Primărie să întrebăm). Cele 24 de proiecte de pe ordinea de zi nu păreau foarte interesante, iar președintele de ședință, viceprimarul Traian Humulescu le-a precizat consilierilor să nu lungească vorba, fiindcă așteaptă o delegație din Moldova. Intriga și presiunile care plutesc în legislativul târgnemțean de câteva luni de zile au ieșit însă la iveală.

Scânteia de la care a izbucnit scandalul a fost un proiect inițiat de grupul PNL, în care se cerea  „modificarea punctului 2 din anexa HCL98/23.08.2012 privind numirea componenței AGA de la SC ECO TG SRL Târgu Neamț pentru mandatul 2012-2016”.

În august 2012, legislativul a stabilit ca Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC ECO TG să aibă în componență pe Daniel Cozma- consilier PNL, Costel Șoldan –consilier UNPR și Constantin Croitoriu- reprezentant comune.

Consilierii PNL au propus acum excluderea lui Costel Șoldan din AGA de la ECO TG, pentru „superficialitate și neimplicare în luarea de decizii”. De fapt, mișcarea a fost o încercare a PNL-ului să demonstreze ca are putere de decizie în legislativul târgnemțean, ținând cont că este acum majoritar, și să-și pună un coleg PNL în AGA de la ECO TG.

Consilierul PSD Mihaela Marian a cerut ca noul membru AGA să fie o persoană cu studii economice. Aurel Aciocârlănoae (PNL/fost PDL) a propus însă înlocuirea lui Șoldan (UNPR) cu Mihai Buruiană (PNL). În acel moment, consilierul PSD Vasile Dron a ieșit val-vârtej din sala de ședințe: „Eu mă retrag! Nu vreau să particip la un astfel de vot!”.

IMG_2221A urmat surpriza consilierului PNL Roman Ioan Romeo: „Asist astăzi la un proiect în care, iată, prevalenta deja este una politică, față de una administrativă. Este un punct personal de vedere și n-o să mi-l ascund. Este păcate, am ajuns într-un impas în care trebuie să revenim asupra unei hotărâri pe care am luat-o acum aproape doi ani de zile. În ultima perioadă se discută despre indemnizațiile de la aceste institutii subordonate CL (…) O să-mi permiteți să-mi dau demisia în fața dumneasvoastră din calitatea de membru AGA de la CIVITAS (…) Sunt mândru că am făcut parte dintr-un CL performant (…) Consider că misiunea mea de consilier local încetează în acest moment și vă rog să-mi acceptați demisia!”.

Costel Șoldan, vizibil deranjat de ofensiva PNL și singur împotriva lupilor (singurul consilier local din partea UNPR) a încercat o defensivă citindu-și propriul CV, care demonstrează că este o persoană calificată pentru a face parte din AGA. Consilierul și-a anunțat apoi demisia.

IMG_2218„Nu sunt superficial. Eu am timp să-l aștept pe domnul Cozma să facă șase ani de facultate, dar el n-are timp să încerce. A mai încercat la o facultate și-a crezut că dă extemporal la Humulești. Nu sunt răutăcios, dar sunt un om de onoare. Pretextul a fost că vroia să dea afară contabilul, iar eu nu am fost de acord. Algoritmul politic!”,  ne-a declarat la final Costel Șoldan.

Cu Luculescu absent și Dron ieșit din sală, comisia de validare (cu mandat de patru ani) a devenit incompletă, singurul membru prezent fiind Boca Ioan Doinel. Secretarul Primăriei, Laura Maftei, a informat că trebuie modificată încă o hotărâre de CL (nr 61 din 22.06.2012) pentru a se reuși aprobarea acestui proiect de hotărâre.

scandalSpiritele s-au încins și la cel mai înalt nivel din administrația publică locală. Nervos, edilul Daniel Harpa a intervenit spunând: „Am înțeles cam ce se vrea. Am înțeles că o parte din consilieri, care au fost la PDL, vor să pună mâna pe CIVITAS și ECO. Eu vă garantez că cei doi directori își vor da demisia, membrii PSD din AGA își vor da și ei demisia. Și atunci hotărâți pe ce criterii pot fi numiți directorii, pe criterii politice sau cum vreți”, după care viceprimarul Traian Humulescu a afirmat că „plecarea consilierilor PSD din sală este un act de sfidare. Este un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi și trebuie dus astăzi până la capăt”.

„Unde s-a mai văzut să se retragă un proiect de pe ordinea de zi?!”, a completat consilierul PDL Maria Vrânceanu.

City managerul Vasile Apopei și consilierul Mihaela Marian, având o suspiciune că votarea acestui proiect nu va fi făcută cu temei legal, au întrebat-o pe secretara Primăriei, Laura Maftei în nenumărate rânduri: „Doamna secretar, vă asumați răspunderea? Este legal ce se întâmplă aici? Nu puneți Consiliul să voteze ceva ce poate fi ilegal. E vorba de a schimba o hotărâre de CL. Repet, vă asumați această răspundere? Vă asumați legalitatea acestui proiect?”

Nu au primit însă un răspuns clar. Secretarul a pasat responsabilitata celor care semnează buletinele de vot, iar mai apoi a precizat: „Tot grupul PNL va face expunerea de motive pentru înlocuirea celor doi membri în timpul ședinței”, a spus Laura Maftei.

În timp ce tensiunea era maximă între cele doua tabere, consilierul PP- DD Gheorghe Trofin întreabă: „Cum alte două proiecte au fost scoase de pe ordinea de zi, nu înțeleg de ce inițiatorul acestui proiect nu cere retragerea lui de pe ordinea de zi. Ne dăm cu stângul în dreptul!  Eu văd că nu sunt îndeplinite condițiile legale!”.

Coincidența face ca, în timp ce se propunea ca Ion Burlacu și Gheorghe Trofin să ia locul lui Dron și Luculescu în comisia de validare, să intre în sală deputatul Ionel Arsene. „V-a venit sperietoarea?”, i-a întrebat retoric Maria Vrânceanu (PDL) pe cei de la PSD.

Înainte de a începe votul secret, Mihaela Marian și Valeriu Bârsan de la PSD  părăsesc și ei sala. „Dar de ce plecați? Stați și votați! Plecați toți, cine mai votează?!”, le spune secretarul Laura Maftei. „Pentru ce să votez? Nu particip la ilegalități!”, a răspuns Mihaela Marian.

cl2„Această hotărâre de CL va fi atacată și Prefectura v-o respinge. De ce nu înțelegeți? Dacă am avea în Primăria asta un jurist care să ne explice clar, nu s-ar vota în clipa asta! Vă spun, dacă aș aduce un avocat în Primăria asta, jumătate dintre consilierii din urmă ar fi arestați!„, a izbucnit primarul.

Și totuși, s-a votat. Proiectul de hotărâre a trecut, cu nouă voturi pro și trei nule, iar Mihai Buruiană de la PNL a fost desemnat în AGA de la ECO TG. Opiniile privind rezultatul votului secret au fost împărțite: PSD-ul spunea că proiectul poate trece doar cu 50%+1 din cei 19 consilieri, iar cei de la PNL și secretarul Primăriei au considerat că votul este valid cu 50%+1 din voturile celor prezenți în sală.

Bătălia dată aparent doar pentru un loc în AGA de la ECO TG se preconizează a fi primul pas în războiul dintre consilierii PNL și cei PSD.

Vom reveni cu varianta video a ședinței de Cosiliul Local.

DECLARATII DUPĂ ȘEDINȚĂDSC_9953

Aurel Aciocârlănoae (copreședinte PNL Târgu Neamț din partea PDL)

„Consilierii au votat pentru o schimbare. Și sunt necesare și aceste schimbări, întrucât, la nivel de CL avem aceste societăți în subordine, CIVITAS, ECO și CIU. Mai schimbăm. E o perioadă în care trebuiesc făcute unele modificări în AGA sau consiliile de administrație. E un test la momentul de față, având în vedere algoritmul politic la care ne aflăm. Eu zic că e bine și nu cred că PSD trebuia să părăsească sala, mai ales pentru acest lucru. Dacă doi ani jumătate le-a fost bine…”.

Primarul Daniel HARPA:

Sunt dezmăgit de slaba pregătire a unor juriști din primărie și de bâlbâiala de astăzi. Eu sunt deschis la orice, niciodată nu mi-am dorit să fie persoane puse pe criterii politice, în special la cele trei societăți din subordinea CL. Pe domnul prof. Roman îl stimez și îl apreciez și îmi pare rău că și-a dat demisia, dar tot din cauza acestei inițiative a consilierilor PDL, care acum sunt spălați, curățați și cei mai corecți.

daniel-harpaSunt dezamăgit de faptul că acest deputat Arsene, care a luptat și luptă pentru a aduce fonduri în Târgu Neamț pentru a scoate primăria și orașul din întuneric, este victima unor atacuri care nu-și au rostul. (…) Dacă dumnealor consideră că trebuie să ne întoarcem la anii 2012, 2010, 2009, să avem scandal în consiliu, să nu avem grijă de locuitorii orașului, să nu ne axăm efectiv pe proiecte și să găsim soluții pentru a dezvolta orașul… nu este nicio problemă! Eu mai am un an și jumătate de mandat. Am să rezist până în 2016. Este păcat, pentru că în ultimii aproape trei ani s-a demonstrat că se poate și altfel, că putem negocia, putem discuta înainte de ședință,  fără a face circ.

Dar… repet: nu am absolut nimic și îi respect pe consilierii care au fost alături de mine- mă refer la consilierii PNL. Cei din PDL nu au făcut altceva decât dezastru. Stăteau cu capul în jos și ridicau mâna numai când se uita fostul primar la ei. Acum vor să revoluționeze tot ceea ce am făcut eu personal, echipa și consiliul în cei doi ani și jumătate. Le urez succes.

Domnul Roman și-a dat demisia, domnul Șoldan și-a dat demisia. În perioada următoare își vor da demisia toți consilierii locali din AGA de la Civitas și ECO și este posibil chiar și directorii celor două societăți să-și dea demisia, inclusiv directorul de la CIU, care a fost re-reconfirmat, având în vedere că are o istorie pătată în perioada fostului primar.

Dacă consilierii PDL au fost învățați 12 ani de zile să stea, să facă parte din AGA, nu  am nicio problemă… Vor fi remunerați lunar, bine că am reușit să aducem societățile pe profit. Mă refer în special la ECO, Civitas a mers  bine și înainte. Sunt mulțumit că am reușit din nou finanțări pentru încă 22 de străzi anul acesta. Nu am văzut niciun consilier PDL care să vină cu o propunere până acum. Dacă așa vor să acționeze… să le dea Dumnezeu sănătate.

Dacă proiectele pe care le inițiez eu nu sunt bune pentru locuitorii orașului, chiar ii rog să nu voteze. Dacă spun zece mii de oameni că nu sunt bun, merg acasă. Dar nu văd să mergem în continuare cu aceste ambiții, să luăm consilierul de la UNPR să-l schimbăm că așa vrea nu știu ce consilier de la PDL sau să schimbăm directorul de la ECO, care s-a zbătut pentru rezolvarea problemelor cu deșeurile și să punem pe altcineva pe criterii politice. Dar dacă așa au fost învățați atâtia ani de zile…nu poți să le schimbi mentalitatea. Mi-am dorit din tot sufletul liniște și colaborare. Îmi pare rău că s-a ajuns în această situație.

Am discutat cu cei din compartimentul Juridic, repet, nu din Primărie, și nu este posibil așa ceva, începând de la câți au fost prezenți, de la schimbarea președintelui de comisie, de la multe altele. Astea trebuia să le spună secretarul primăriei, nu eu. Cu siguranță voi ataca și pe linie politică, și în calitate de primar. Ca să nu mai spun că acel proiect… e o rușine. Dacă vă uitați pe ordinea de zi, este inițiat de primarul orașului. Este o greșeală, fiindcă nu m-am uitat când am semnat. Acel proiect e inițiat de grupul PNL, iar secretarul Primăriei a scris că e inițiat de primar, din greșeală sau din obișnuință. Eu nu am vrut altceva decât să unesc colectivul, să fie profesioniști. În momentul când vin cetățenii orașului să rezolve o problemă, să plece cu ea soluționată în condiții legale și normale, iar în CL am vrut și vreau doar să fim în sprijinul cetățeanului.

Să-mi spună și mie cineva din consiliu, inclusiv colegii mei de partid, dacă în doi ani jumătate s-a scos un leu din indemnizația lor să o dea la Fundația Omenia, de exemplu, la acei copii care nu au ce mânca. Spre deosebire  de mine și de colegii care, zic eu, că am făcut multe acțiuni și pe linie socială.

Consilierii care au fost și înainte de 2012 nu au întrebat niciodată unde este rezultatul curții de conturi de la primărie, de la PrimLocato, de la islazul orașului, de la Civitas de pe vremea aia. Acum, pentru că s-au mișcat problemele politice în țară, se întorc la vechile obiceiuri. Eu dacă greșesc, recunosc. Mă interesează să las primăria în 2016 fără datorii, să-mi duc la îndeplinire proiectele începute. Doar cine e rău intenționat nu poate spune ce s-a făcut în acești doi ani jumătate. Dacă, ca urmare a unui sondaj, voi fi apreciat pentru ce-am făcut, voi candida. Dacă nu… să reactivăm acele persoane care au făcut dezastru, să mergem cu aceleași persoane care au mers de la un partid la altul! Unii, dacă îi întrebi, nici nu știu la ce partid mai sunt. Când PDL, când PNL, când USL, UNPR.

Nu am fost de acord cu gestul colegilor din PSD, dar nici ei nu mai pot. De exemplu, domnul Dron s-a împotrivit tot timpul, și la credit și la islaz, la Băile Oglinzi. Cum să stea să vadă cum se reinventează acei 12 ani de zile care au fost dezastruoși pentru Primăria Tg Neamț?!

Dar nu este corect ca aceiași oameni de 12 ani de zile, care au făcut numai prostii- modul cum au votat și cum au gândit bugetul din orașul nostru, banii cheltuiți, numiri pe criterii politice, nu mai spun de PrimLocato, și acolo e plin de penal- acum să vină să revoluționeze, iar vicele și ceilalți din PNL să stea, să tacă și să spună: Nu noi, știți, trebuie să lăsăm așa, că este democratic. Dar democratic nu înseamnă că aplici legea ilegal. O dată ce sunt 19 consilieri și rămân în sală 12, iar trei se abțin… nu este posibil să schimbi un coleg pentru că așa vrea nu știu ce coleg„.

Andreea Trăsnea,  Robert Iosub

14 Comentarii
 1. ovidiu spune

  Domnule Primar Harpa,un simplu cetatean,va roaga,nu va lasati calcat in picioare,de niste oameni care isi urmaresc,propriile interese.In dumneavoastra mai avem speranta,si suntem multi care stim cat va luptati pt.acest oras.Dar mucegaiul corupt si pupincurist crescut de Arnautu inca are radacini,si eu ii intreb pe acei oameni,nu v,a este rusine,nu v,a este frica de DUMNEZEU,ca o sa aiba randuiala lui cu voi.Putere domnule Harpa,si aveti grija de noi.

  1. 11 spune

   PUpincuristii lui Arnautu chiar dupa alegerile din 2012 ,cand PInalti era tare in judet,au modificat inca de atunci ALIANTA USL,,CREIND ALIANTA PSD-PDL.DE ASTA DE CE NU ZICE DL HARPA???A UITAT??

 2. aa spune

  pnl-ul oricum devenise jenant in ultimii ani.Cu ultima infuzie de la pdl lucrurile au devenit tragice.Au sa ia puterea si dupa aia o sa se intrebe ce sa faca cu ea

 3. Madalin spune

  Nu puteti ceda acum cand s a facut ceva in orasul asta si pare sa se indrepte lucrurile. Sper ca cetatenii orasului sa va sustina si in al doilea mandat ptr a duce la bun sfarsit obiectivele si proiectele.
  Rusine celor care sunt pusi pe rele si sa stiti k acolo Sus e cineva si daca nu cade pe voi vor suferi copii/nepotii vostri. Fostul primar si fiul acestuia ar fi trebuit cercetati de DNA pentru prejudiciile aduse si hotiile facute.

 4. ioan spune

  Sper,Domnule Primar ca veti citi aceste randuri.Ati fost tradat,este adevarat.Juristii pe care i-ati angajat si carora le recunoasteti incompetenta.Secretara Primariei,care v-a pus sa semnati ca primarul.Daca va dadea sa semnati cine stie ce ilegalitate?Am avut mare incredere si multe sperante cand ati fost ales.Am acum convingerea,si ati recunoscut,ca sunteti calcat in picioare ,nimeni nu va asculta,fiecare face ce vrea,sunteti intentionat sfatuit rau.Lupii din Consiliul Local si-au dat mana inca o data si v-au invins.Este doar inceputul.Nu v-ati gandit ca majoritatea sunt scoliti,indiferent in ce partid sunt acuma si sunt capabili de orice,daca interesele lor sunt periclitate.Ati vrut sa il scapati pe Gabor si ati intrat in mocirla.Pacat de sperantele noastre intr-o clasa politica mai buna.Suntem scarbiti si dezgustati de jocurile murdare care se fac si in care cad victime colaterale.Saptaminile urmatoare o sa ne aduca mari surprize.Am auzit ca ati pregatit un loc in Primarie pentru actualul Prefect,care v-a fi pus pe liber.A dat cumva concurs de sef de birou in secret?Regret ca trebuie sa va scriu,sa vada lumea,dar usa Dv-stra din Primarie este inchisa cu iala electrica!

  1. ovidiu spune

   Ioan…doar nu vrei ca domnul primar sa fie deranjat de oricine…are de lucrat la anumite posturi din servicii si primarie…sa nu-l deranjam!!!

 5. 11 spune

  DAR CINE E ACEST SOLDAN..CU CE S-A OCUPAT INAINE DE 89..SI DUPA ????CU CE S-A OCUPAT INAINTE DE 2012 DE A FI CONSILIER A LUI ARNAUTU PUS IN LISTA PPDD-ULUI?? LAMURITI-MA!!??

 6. 11 spune

  iNTERESANT PRETEXTUL DOMNULUI PROFESOR ROMAN SA PLECE DIN CONSILIUL LOCAL! OARE ASTA O FI ADEVARUL SAU FAPTUL CA L-AM GASIT IN PRESA CA RAMANE LA TOAMNA FARA POST LA LICEU DIN CAUZA REORGANIZARILOR DIN INVATAMANT.CE I-O FI PROPUS INSPECTORUL GENERALN STAN SI CU ARSENE??? URAT DIN PARTEA LUI CA UMBLA CA JOACA ALBA NEAGRA !OARE ASA L-A INVATAT CREANGA CAND L-A FACUT CONSILIER PSD PRIN 2008??

 7. uncetatean spune

  Poate ne luminati si pe noi sa intelegem de ce trage lumea catre aceste doua societati patronate de primarie:ECO si Civitas. Ce miere de albine curge pe acolo de starneste o asa intriga intre consilieri ,la numirea sefilor de conducere ?
  Fara aceste informatii suplimentare ,omul de rand nu o sa inteleaga mai nimic din aceasta mica cearta. Puneti punctul pe „i” si spuneti exact ce se invarte in jurul acestor interese de numiri.

 8. brustureanu spune

  pdl-istii au piedut ceva teren si acum cu ajutorul pnl vor recuperarea cu orice pret !!pt mine ca simplu cetatean PDL a fost si va fi cel mai scarbos partid de borfasi de la basescu in jos !! doresc ca pdl sa ajunga la cosul istoriei !!!!!

 9. 11 spune

  Se POT SCHIMBA IN AGA la ECO saptamanal..rezultatul tot PROST VA FI.La ECO nu exista sefi capabili executivi…adica contabil si manager.DEgeaba se schimba SOLDAN CU ALTUL CA EL…….BURUIANA..prostiile le fac acolo contabilul si directorul din nepricepere.AICI E TRAGEDIA!! Unde mai pui ca la o unitate cu cateva zeci de angajati sunt 3-4 directori sau sefi.E INADMISIBIL ASA CEVA…..! CUM SA MEARGA TREABA DACA SI AICI CA PESTE TOT SE LUCREAZA CU PERSOANE CARE NU AR AVEA CE CAUTA PE POSTURI DE FUNCTIONARI.ACEASTA RASPUNDERE DE A SELECTA CADRE E TOT A D-LUI PRIMAR…..dar vad ca si el e pe langa problema facand aceste numiri de sefi total necalificati,si va pati pana la urma cu toti cam cum a patit la spital .DECI..CINE E DE VINA ?? cHESTIA CU pdl-pnl-ppdd..psd…..e o confuzie ..PROBLEMA ESTE DL.HARPA CA ADUCE IN POSTURI CHEIE ..PERSOANE SCOLITE AIUREA…LA SCOLI INVENTATE.CU ASA PERSONAJE IN FUNCTII PE DL. PRIMAR IL ASTEAPTA DUPA MANDAT SITUATIII GRELE.CUM CHELTUITI BANII DL PRIMAR????INTR-O SITUATIE CRITICA CREDETI CA ACESTI SEFI..SUNT IN STARE SA DEA SOCOTEALA CUM AU CHELTUIT BANII SAU SE VOR COMPORTA CA SUBORDONATII LUI UDREA??SUNTETI INTR-O SITUATIE GREA DL.PRIMAR..FOARTE GREA!!CONTABILUL PE CARE IL AVETI ACASA TREBUIE SCHIMBAT CA E CA SI ASTA DE LA ECO.AM DREPTATE??

 10. ovidiu spune

  Vreau sa o vad si eu pe asta…cand directorul semianalfabet de la Civitas o sa isi dea demisia!!! ha ha ha….ce gluma buna domnule primar…

 11. elena spune

  D-le PRIMAR HARPA , puneti-va alti juristi in primarie , aceasta secretara maftei , sa deispara il sustine pe fata pe viceprimar , trebuie sa faceti alte aliante sa aveti sustinere la CL Tg, nEAMT. noi suntem alaturi de dv. , va apreciem pentru ce faceti pentru orasul nostrum. , nu vrem sa se intoarca iar in primarie PDL si PNL. SUCCES.

 12. alin spune

  ECO TG cea mai mare porcarie de spalat bani din oras… nu inteleg de ce PSD-ul sprijina masinaria de spalat bani de pe timpul lui Arnautu in timp ce , cetatenii de rand platesc facturi in 2 locuri pentru utilitati in confuzia generala creeata…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate