Schimbarea la Faţă a Domnului, obiceiuri și tradiții

0

Ziua de 6 august marchează în calendarul ortodox Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos.

Sărbătoarea amintește de minunea de pe Muntele Tabor: apostolii Petru, Iacov și Ioan au primit pentru o perioadă limitată de timp puterea de a-L vedea pe Învățătorul lor strălucind în lumina cea veșnică: „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei, 17, 2). Iisus a poruncit celor trei apostoli să nu dezvăluie nimănui cele văzute și auzite, până după Învierea Lui din morți. Este momentul în care apostSărbătoarea este numită și Pobrejenia (a ocărî, a certa, în limba slavonă). Nu este bine să te cerți și nici să fii certat în această zi, mai ales cu familia sau prietenii, fiindcă vei fi supărat tot anul.olii lui Iisus s-au convins că Hristos nu este numai un proroc al tatălui ceresc, ci este chiar fiul lui Dumnezeu.

Pentru credincioși, această sărbătoare semnifică datoria creștină de a se schimba la față- cu referire la fața spirituală, la suflet.

De această zi, se leagă numeroase tradiții și obiceiuri.

Sărbătoarea este numită și Pobrejenia (a ocărî, a certa, în limba slavonă). Nu este bine să te cerți și nici să fii certat în această zi, mai ales cu familia sau prietenii, fiindcă vei fi supărat tot anul.

Se duc la biserică prune, mere, pere și, mai ales, struguri. Această recoltă se numește pârga din struguri. După ce sunt sfințite, fructele se împart credincioșilor veniți la slujbă.

Se consideră că ziua de 6 august marchează cumpăna dintre vară și toamnă. Din acest moment, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, iar păsările călătoare să-și pregătească plecarea în țările calde. Pentru munca de câmp, ajunul sărbătorii este ultima zi când se cosește fânul.

Cine spală haine și nu ține cont de sărbătoare, va fi năpădit de insecte precum păduchii sau ploșnițele. Fetele trebuie să evite să-și spele părul, fiindcă nu va mai crește, cum nu mai crește nici iarba.

Tradiția spune că dacă vei călători în această zi, există riscul să rătăcești drumul înapoi spre casă. Dacă femeile însărcinate țin cont de această sărbătoare și postesc au partea de o naștere ușoară și de copii sănătoși.

Se spune că cei care au un anumit viciu și se roagă în această zi să scape de patimă, au foarte mari șanse să se vindece.

6 august este singura zi din postul Sfintei Mării când credincioșii au dezlegare la pește, cu prilejul sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului.

Această sărbătoare este una deosebită pentru județul Neamț, deoarece reprezintă hramul Muntelui Ceahlău. În fiecare an, pe 6 august, mii de pelerini urcă Muntele Ceahlău la Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Față”. Preț de o zi, Muntele Ceahlăul devine un Munte Tabor al Transfigurării umane și a mărturisirii credinței ortodoxe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate