Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 27 ianuarie 2020
  • :
  • :

Școala din Humulești și problema spațiului la 1939 [File din istoria locală]

Din presa vremii, mai precis din ziarul Avântul, săptămânal județean ce apărea la Piatra Neamț, aflăm în articolul publicat în numărul 160 din 5 martie 1939, că școala din Humulești se confrunta cu lipsa spațiului. Deși construcția clădirii demarase în 1919, aceasta nu era gata nici la 20 de ani de la începutul lucrărilor.

Cauza era, așa cum află din material „timpurile critice și politica pătimășă.ˮ Din aceste cauze, ambele școli din Humulești, atât cea de fete cât și cea de băieți, cu o „populație școlară de peste 400 de elevi în vârstă de școală, sunt nevoite a funcționa pe jumătăți de zile și îngrămădite în o singură aripă ce de abia s-a putut termina de vreo câțiva ani.ˮ Clădirea aflată la intersecția drumurilor spre târg și mănăstirea nu era o imagine agreabilă pentru vizitatorii, nefinalizarea acesteia fiind după opinia ziaristului, un blestem.

Totuși, speranțe ca acest local de școală să fie finalizat erau, pentru că, aflăm din articol, „autoritățile județului se vor implicaˮ prin persoana prefectului, colonel Ilie Crețulescu, careși-a îndreptat gândul și spre Humulești, și prin bunăvoința sa, s-a prevăzut în buget suma de 300.000 de lei pentru terminarea lucrărilor Suma era însă insuficientă , fiind necesari 500.000 de lei pentru a termina aripa stângă și fațada.

O altă problemă a școlii o reprezenta asigurarea încălzirii cu lemne de foc, care deși existau, nu erau oameni de serviciu care să facă focul în sobe astfel încât „la ora 8 dimineața copiii să găsească căldură.ˮ Din lipsa banilor la buget pentru plata acestora, „servitorii au părăsit școlile, acest serviciu fiind efectuat cu greutate de către învățători.ˮ.

Vedem că astfel de probleme existau și în acea perioadă, problema tergiversării construcției școlii fiind și astăzi actuală, în contextul reabilitării acesteia.

Prof. Bălan Emanuel

Sursa: Avântul, nr. 160, 5 martie 1939, p. 4.

 
Un comentariu la “Școala din Humulești și problema spațiului la 1939 [File din istoria locală]

  1. vasile ifrim

    la fel si acum;se renoveaza de aproape 20 de ani, se fura in draci la scoala din humulesti cu renovarea, parca se construieste o piramida – si acolo in antichitate se termina mai repede.deci spor la furat bani.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *