Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României

0

Ziua de 30 noiembie, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei are o semnificație specială pentru poporul român, deoarece Sfântul Andrei este cel care a adus creștinismul pe meleagurile noastre, fiind considerat patronul spiritual  al românilor.

A fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, dar, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, Sfântul Andrei l-a urmat pe Mântuitorul nostru, devenind „Cel întâi chemat”, după ce l-a auzit pe dascălul său Ioan zicând „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii noastre” (Ioan, 1, 29).

A văzut minunile săvârșite de Iisus, s-a împărtășit din cuvântul dumnezeiesc, a văzut Patimile Domnului, I-a plâns moartea și s-a întărit în credință în ziua Învierii.

Biserica ne spune că, după Înălțare Domnului de cer, Celui Dintâi Chemat Apostol i-a căzut sorțul să propăvăduiască învățăturile lui Hristos în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Scythia (Dobrogea) și în Crimeia.

Sfântul Andrei a avut un sfârșit de martir. La 30 noiembrie, în timpul domniei împăratului Nero (anii 64-67, potrivit istoricilor), a fost răstignit la Patras cu capul în jos  pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”. Dumnezeului nostru slavă!

…și la mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Andrei!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate