CLAR! Ori ești preot, ori demnitar sau înalt funcționar public

0

Miercuri, 21 iulie a.c., Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în ședință de lucru, a luat mai multe hotărâri, dintre care ne oprim la următoarea:

Aprobarea hotărârii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc din ziua de joi, 4 martie 2021, referitoare la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcţiile şi/sau demnităţile publice, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod nr. 1676 din 6 martie 2008, care precizează că „arhiereului, preotului, diaconului, monahiei şi monahului din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.”.

sursa foto:  Basilica.ro / Mircea Florescu

Deși implicarea preoților în „viața cetății” este una clară și normală, uneori anumite fețe bisericești nu și-au păstrat neutralitatea, în special în perioada campaniilor electorale. Menționăm că Patriarhia a comunicat și în trecut că nu este de acord cu astfel de abateri.

O altă hotărâre luată în aceeași ședință este înscrierea numelui Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 4 ianuarie.

Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a „educației sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum şi de rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor (Raportul Matić).

Patriarhia Română își reafirmă poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează „educaţia pentru viaţă” și avertizează asupra riscurilor unei „educaţii sexuale” cu un  conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate